Vegan cheesy broccoli risotto

Een recept van Luna Trapani
Foto: Luna Trapani ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1,5 l groentebouillon
1 handvol verse spinazie
2 el plantaardige boter
2 teentjes look, fijngehakt
100 ml vegan witte wijn
120 gr vegan parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden:

Doe de bouillon in een pan en zet op middelhoog vuur. Laat het zachtjes koken terwijl je de risotto maakt.

Snijd de helft van de broccoli in kleine stukjes. De andere helft in roosjes. Kook de roosjes heldergroen in de bouillon, giet ze af, hou wel de bouillon bij en laat het weer zachtjes pruttelen voor de risotto, en doe ze samen met de spinazie in een blender en mix tot een gladde massa. Zet apart.

Doe de boter in een aparte grote pan op middelhoog vuur. Fruit er de ui en de look in aan. Voeg de rijst toe en bak de rijst al roerend nog een minuut, zodat elke rijstkorrel goed bedekt is met boter. Blus met de witte wijn en laat 3 à 5 minuten sudderen, tot het meeste vocht uit de pan is verdampt of door de rijst is opgenomen. Voeg de gehakte broccoli toe. Voeg een pollepel van de opgewarmde bouillon toe aan de pan met de rijst. Zet het vuur laag en roer regelmatig. Voeg, zodra de rijst alle bouillon heeft opgenomen en je je lepel door de rijst haalt en het een "droog pad" achterlaat, een extra pollepel warme bouillon toe. Herhaal dit proces met de resterende bouillon. Proef de gaarheid van de risotto na ongeveer 15 minuten, hoewel het in totaal 20 à 25 minuten kan duren. De rijst zal romig zijn, maar beetgaar als hij klaar is.

Zet zodra de risotto gaar is het vuur uit en roer de broccoli-spinaziesaus, een extra lepel boter en de geraspte vegan parmezaan erdoor. Breng nog op smaak met zout en peper, indien nodig.

Verdeel de risotto over borden en werk eventueel af met nog wat parmezaan.

Inspiratie & blog