Tiramisubal

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National - Feestelijke editie
Foto: Silke Van Engeland ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
150 gr suiker
50 gr water
1 ei
500 gr mascarpone
1 koffie
2 blaadjes gelatine
500 ml cold brew koffie, 12u laten weken
4 boudoir koekjes
200 gr witte chocoladedruppels
50 gr notenmengeling, grof gehakt
2 el chocopasta

Bereiden: 

Zet in een steelpan de suiker met het water op het vuur en laat koken zonder erin te roeren, tot je een suikersiroop bekomt (121 °C op je keuken thermometer).

Laat de dooiers en het ei in een keukenmachine stevig opkloppen en giet er al kloppend de suikersiroop straalgewijs bij. Laat het geheel 4-5 minuten koud kloppen. Zet ondertussen een koffie.

Doe de mascarpone bij het eimengsel en klopt dit verder op met de keukenmachine. Zet de helft van het beslag in de koelkast.

Laat de gelatine weken in koud water en knijp goed uit. Doe, in een kommetje, een heel klein beetje koffie bij de gelatine zodat ze nét oplost, maar niet waterachtig wordt. Giet de gelatine in drupjes bij het overige mascarpone-ei beslag. Doe het beslag over in een kleine spuitzak en spuit het beslag in bolvormige ijsblokvormpjes. Klop de vormpjes even aan zet ze in de diepvries gedurende 1 uur.

Giet de cold brew koffie* door een koffiefilter. Breek de boudoir koekjes in 2 en dop ze in de cold brew koffie. Leg ze op de bodem van je kommetje. Doe het tiramisu beslag uit de koelkast in een grotere spuitzak en spuit een laagje op de koekjes. Doe het cacaopoeder in een zeefje en klop wat poeder op de tiramisu in de potjes.

Smelt de chocoladedruppels au-bien-marie, hou enkele druppels apart, roer niet in de kom tot op het allerlaatste moment. Haal ondertussen de tiramisuballen uit de diepvries en haal ze uit hun vorm.

Doe een paar koude chocoladeparels bij de chocoladesaus zodat de saus mooi kan tempereren. Doe met behulp van een lepel een laagje chocolade over de ballen en strooi er een fijn laagje nootjes over. 

Leg op elke tiramisu een tiramisu bal. Werk af met een toefje chocopasta.

* Cold brew koffie maak je door 500 ml water met 125 gram gemalen koffie 12u in de koelkast te laten weken. 

Met dank aan

Java

Inspiratie & blog