Tiramisu met witte chocolade

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in De Garde van Gert
Foto: Roos Mestdagh ©

Ontdek de verborgen pareltjes in Thailand

Ontdek de meest succesvolle lokale street food tenten in Thailand

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
550 gr mascarpone
4 eieren
100 gr bloemsuiker
50 ml amaretto
50 gr witte chocolade
10-tal amarettikoekjes
15-tal speculaaskoekjes
50 ml amaretto
200 ml koude koffie
cacaopoeder
250 gr fondantchocolade
250 gr room
150 gr eidooiers
100 gr suiker
1 vanillestokje

Bereiden:

Maak de tiramisu:

Doe de mascarpone in een mengkom. Scheid de eitjes en klop de eidooiers los met de bloemsuiker. Meng het geheel onder de mascarpone. Klop het eiwit op met een theelepel bloemsuiker in een vetvrije kom. Meng ook onder de mascarpone. Smelt de witte chocolade in de microgolfoven en voeg als laatste onder het mengsel.

Neem een grote, platte schaal. Doe de amarettikoekjes en de speculaaskoekjes hierin. Overgiet met de koude koffie en de amaretto zodat de koekjes zacht worden.

Schep een laagje van het mascarponemengsel in enkele kleine schaaltjes. Schik er enkele koekjes bovenop en bedek opnieuw met een laagje van het mascarponemengsel. Zet de potjes een kwartiertje in de koelkast.

Maak de chocoladedecoraties:

Smelt de chocolade in de microgolfoven en breng hem vervolgens op temperatuur. Smeer de chocolade uit op een bakpapiertje en laat uitharden.

Maak de vanillesaus:

Klop de eidooiers met de suiker los.

Verwarm de room met het merg van een vanillestokje op het vuur. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en verwarm terug op het vuur tot de vanillesaus 85 graden bereikt. Haal de pot van het vuur en doe de saus in een schaaltje.

Serveren:

Serveer de tiramisu met een laagje cacaopoeder, de chocoladecreaties en de vanillesaus.

Uit het boek "De Garde van Gert"

Kook mee met Gert en zijn Garde van chefs, want in het boek De Garde van Gert bundelt foodie Gert Verhulst de lekkerste gerechten van zijn kompanen uit het gelijknamige njam!-programma De Garde van Gert. Met originele recepten die je kan maken op een halfuurtje tijd van o.a. Johan Segers, Peppe Giacomazza, Roger van Damme, Jan Buytaert, Dominique Persoone, Dagny Ros Asmundsdottir, Bart Desmidt, Jan Tournier, Michaël Vrijmoed en Thierry Theys,.

Lees meer over De Garde van Gert

Inspiratie & blog