Tarte tatin met ijs

Een recept van Roger van Damme

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
100 g boter, zacht
100 g bruine basterdsuiker
80 g karamel, koud en in stukken gebroken
100 g suiker-botercrème
1 stuk bladerdeeg, 15 x 15cm, voorgebakken
vanille-ijs
Atsina Cress

Bereiden:

Suikerbotercrème interieur:

Voeg de suiker toe aan de boter en roer glad met een spatel. Vul een spuitzak.

Tarte tatin:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de appels in plakjes van 0,5 cm. Bekleed de bakvorm met een dubbele laag hittebestendige afdekfolie. Strooi er de karamel over en vul de vorm met een laag gesneden appels. Spuit er de suiker-botercrème over en vul verder met de appels. Dek volledig af met de folie en bak de tarte tatin 55 minuten op 175 °C. Laat de tarte tatin volledig afkoelen buiten de koeling. Verwijder de folie en bewaar de tarte tatin in de koelkast.

Serveren:

Verwarm de oven voor op 180 C. Plaats de koude tarte tatin op het voorgebakken bladerdeeg en verwarm 15 minuten op 180 C. Werk af met een quenelle vanille-ijs, schijfjes appel en enkele blaadjes Atsina Cress.

Uit het boek "Een Groot Gebaar"

"In dit boek geef ik al mijn geheimen prijs. Ik heb er mijn beste dessertborden van de afgelopen 20 jaar in verzameld, aangevuld met tal van nieuwe bereidingen. “Een groot gebaar” zou een antwoord moeten zijn op de vele vragen die ik in mijn carrière gekregen heb, vragen van hobbykoks én professionals. Daarom biedt dit boek voor elk niveau wat wils. Sommige dessertborden zijn een ware uitdaging en ze van A tot Z klaarmaken is wellicht eerder weggelegd voor de ervaren chefs, maar hobbykoks kunnen hier perfect een eigen creatie van maken met onderdelen van het recept. De schetsen naast de foto’s tonen hoe een dessertbord wordt opgebouwd. En voor alle dessertliefhebbers heb ik nog een extra “easy way” versie gemaakt: uit elk dessert haal ik een eenvoudige basisbereiding die ik in een glaasje presenteer. Ik hoop dat jullie dit gebaar appreciëren."

Lees meer over Een Groot Gebaar

Inspiratie & blog