Tarbot met ratatouille

Een recept van Jan Buytaert

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 stukken tarbotfilet uit de rug, met vel (125 gr elk)
1,5 dl lichte bruine kalfsjus
1,5 dl tomatenpassata
1 mespunt gemberpoeder
2 grote, rijpe vleestomaten
0,5 rode paprika
0,5 groene paprika
1 aubergine
1 courgette
enkele takjes tijm
peper - zout
olijfolie
tarwebloem

Bereiden:

Kook de kalfsjus voor 1/3 in met de passata van tomaten en breng hem op smaak met peper, zout en een mespunt gemalen gember.

Deel de tomaten in vieren, haal er de pitjes uit en snijd ze in dikke repen. Snijd de paprika, de aubergine en de courgette in grote dobbelstenen (beide laatste mét schil). Stoof ze aan in een eetlepel olijfolie. Voeg er na enkele minuten de geriste tijm en het tomatenvlees bij. Blus met de kalfsjus. Breng nog even heel kort aan de kook. Breng deze ratatouille verder op smaak met peper en zout.

Kruid de tarbot ook met peper en zout. Haal hem door de tarwebloem en klop er de overtollige bloem goed af. Bak hem in olijfolie in een grote pan. Eerst op de velkant, draai hem na ongeveer 4 minuten om, laat hem nog enkele minuten garen op de vleeskant. Dep de vismoten af met een stukje keukenpapier.

Serveren:

Verdeel de ratatouille over 4 warme borden. Schik de vis erbovenop en leg er nog een takje tijm bij. Bestrooi met wat grof zout.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog