Speenvarken aan het spit

Een recept van Johan Segers

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top.

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top.

Ingrediënten

Even geduld...
1 speenvarken van gemiddeld 15 kg
500 gr reuzel
enkele takken tijm en rozemarijn

Bereiden:

Laat het speenvarken schoonmaken door de slager. 

Maak met houtskool of kokosbriketten een vuur aan. Leg een deel aan de linkerkan van het spit en een deel aan de rechterkant. Net op de plaats waar de hammen en de voorpoten met de schouders van het varken zitten. Dat zijn de dikste delen.

Steek een braadspit door het varken. Laat het spit langzaam draaien en bak het varken in 4 tot 4½ uur.

Laat ondertussen de reuzel in een potje in het vuur smelten en bestrijk het varken regelmatig met de reuzel. Zo blijft het vlees sappig. Gooi af en toe enkele takken tijm en rozemarijn in het vuur voor het aroma.

Als het vel van het varken begint te barsten is het vlees gaar.

Serveren:

Snijd het vlees en serveer met een garnituur naar wens: aardappelen in de schil, een mengsel van salades, een salade van witte kool, pickles, enzovoort.

 

 

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog