Rundstong in madeirasaus

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het Bot: Het Rund
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 rundstong
1 bouquet marmite (wortel, selder, prei)
1 bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
1 ui
1 ui, in grove stukken
3 teentjes look
4 takjes selder, in blokjes
2 el tomatenpuree
1 el bloem
1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)
250 gr champignons
100 ml madeirawijn
peper - zout
boter

Bereiden:

Breng een pot met water aan de kook en leg de rundstong erin. Laat ze gedurende tien  minuten koken, tot de onzuiverheden komen bovendrijven. Haal de tong uit de pot, spoel ze af onder koud, stromend water en breng ze in proper water terug aan de kook. Voeg een bouquet marmite van prei, selder en wortel, een kruidentuiltje en een ui toe. Kruid met peper en zout. Laat gedurende 4 uur koken.

Begin een uurtje voor het vlees klaar is aan de madeirasaus. Smelt een klontje boter in een kookpot op het vuur en stoof hierin de ui, de look, de wortel en de selder glazig. Roer er de tomatenpuree doorheen, voeg de bloem toe en meng goed onder mekaar. Doe daarna nog twee flinke pollepels van de bouillon waar de tong in kookt, een bouquet garni en de tomaten erbij. Laat de saus sudderen op een zachtje vuurtje gedurende een half uurtje.  

Stoof de champignons aan in een klontje boter. Blus met de madeira en laat even opkoken zodat de alcohol verdampt. Giet vervolgens de tomatensaus door een zeef over de champignons. Breng nog op smaak met peper en zout. 

Haal de tong uit de bouillon en spoel af onder koud stromend water. Pel de tong en snijd in schijfjes. Leg een paar sneetjes tong op een bord en schep er de madeirasaus over. Serveer met aardappelpuree.

Uit het boek "Proef de Goesting"

Dit boek is een bundeling van de populairste recepten uit de afgelopen 5 jaar njam!

Sommige recepten zijn ware klassiekers, andere dan weer verrassend origineel, maar allemaal zijn ze eenvoudig klaar te maken en bovenal zeer smakelijk en lekker! Want njam! geeft je goesting om te koken en te eten dat proef je!


Lees meer over Proef de Goesting

Inspiratie & blog