Risotto met dadeltomaten, burrata en pesto

Risotto met dadeltomaten, burrata en pesto
Een recept van njam! chef Peppe Giacomazza
Ook in njam! boek Peppe’s Bella Vita
Hoeveelheid Ingrediënt
4 koppen (1000 ml) vleesbouillon
2 koppen (400 ml) risottorijst
1 rode ui, fijngehakt
1 scheutje witte wijn
1 el boter
2 el Grana Padano
200 gr burrata
16 pruimtomaatjes
basilicum
olijfolie
peper - zout
Voor de pesto:
1 handvol basilicumblaadjes
1 teentje knoflook
2 tl pijnboompitten
olijfolie
4 el Grana Padano
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de pesto:

Verwijder de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe de blaadjes in de vijzel. Voeg een teentje knoflook toe en twee lepeltjes pijnboompitten. Stamp het mengsel plat in de vijzel en voeg voorzichtig olijfolie toe. Doseren is belangrijk. Stamp de Grana Padano door het mengsel.

Maak de risotto:

Maak, anderhalf uur voor je aan de risotto begint, de vleesbouillon volgens het basisrecept. Bak de ui aan in olijfolie,voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met een scheutje witte wijn. Giet een scheutje bouillon bij de rijst. Roer de rijst tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze werkwijze tot de rijst beetgaar is. Dit duurt 15 à 20 minuten. Als de risotto bijna gaar is, roer je de burrata er door. Roer er boter, Grana Padano en olijfolie door.

Maak de pruimtomaten:

Zodra de risotto gaart, breng je water aan de kook. Laat de pruimtomaatjes koken tot het velletje loskomt, haal ze eruit en verwijder het velletje. Verhit een pan met olijfolie en stoof de pruimtomaatjes met zout, peper en basilicum. Gebruik de resterende olijfolie om wat basilicum krokant te bakken.

Serveren:

Schep de rijst in een dresseerring. Leg de tomaatjes mooi in het midden of verdeel ze over de rijst en wrijf de krokante basilicumblaadjes fijn in je handen, zodat ze versnipperen boven de risotto. Versier het bord met puntjes pesto. Dat doe je met een plasticflesje of met de steelvan een lepel.