Risotto met dadeltomaten, burrata en pesto

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Ontdek de recepten uit dit gloednieuwe programma

Ontdek de recepten uit dit gloednieuwe programma

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 koppen (1000 ml) vleesbouillon
2 koppen (400 ml) risottorijst
1 rode ui, fijngehakt
1 scheutje witte wijn
1 el boter
2 el Grana Padano
200 gr burrata
16 pruimtomaatjes
basilicum
olijfolie
peper - zout
1 handvol basilicumblaadjes
1 teentje knoflook
2 tl pijnboompitten
olijfolie
4 el Grana Padano

Bereiden:

Maak de pesto:

Verwijder de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe de blaadjes in de vijzel. Voeg een teentje knoflook toe en twee lepeltjes pijnboompitten. Stamp het mengsel plat in de vijzel en voeg voorzichtig olijfolie toe. Doseren is belangrijk. Stamp de Grana Padano door het mengsel.

Maak de risotto:

Maak, anderhalf uur voor je aan de risotto begint, de vleesbouillon volgens het basisrecept. Bak de ui aan in olijfolie,voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met een scheutje witte wijn. Giet een scheutje bouillon bij de rijst. Roer de rijst tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze werkwijze tot de rijst beetgaar is. Dit duurt 15 à 20 minuten. Als de risotto bijna gaar is, roer je de burrata er door. Roer er boter, Grana Padano en olijfolie door.

Maak de pruimtomaten:

Zodra de risotto gaart, breng je water aan de kook. Laat de pruimtomaatjes koken tot het velletje loskomt, haal ze eruit en verwijder het velletje. Verhit een pan met olijfolie en stoof de pruimtomaatjes met zout, peper en basilicum. Gebruik de resterende olijfolie om wat basilicum krokant te bakken.

Serveren:

Schep de rijst in een dresseerring. Leg de tomaatjes mooi in het midden of verdeel ze over de rijst en wrijf de krokante basilicumblaadjes fijn in je handen, zodat ze versnipperen boven de risotto. Versier het bord met puntjes pesto. Dat doe je met een plasticflesje of met de steelvan een lepel.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog