Rendangdumplings met spitskool en fruitige sambal

Een recept van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el Andalimanpeperkorrels of Szechuanpeper
4 kemirinoten of macadamia's
10 groene lombok pepertjes, zonder pitjes en grof gehakt
10 kleine groene bird eye chillies, grof gehakt
0,5 tl zout
5 sjalotjes, gepeld
4 teentjes look, gepeld
1 tl Javaanse suiker of bruine suiker
6 el zonnebloemolie
2 el olijfolie
0,5 limoen
100 gr spitskool of witte kool
200 gr rendang
12 ronde gyozadeegvelletjes, ontdooid
1 el zonnebloemolie
1 el sesamolie
sesamzaadjes om te garneren

Bereiden:

Maak eerst de sambal. Ik kies hier voor een fruitige groene sambal, maar sambal jeruk kan er ook goed bij. Trouwens, zonder sambal zijn de dumplings ook al heel lekker. 

Wrijf de Andalimanpeperkorrels fijn in de grote, platte vijzel. Voeg de kemirinoten toe en wrijf tot een pasta. Voeg de overige ingrediënten (behalve de olie en de limoen) in stappen toe en wrijf tot grove pap. Je kunt ook alles met een staafmixer fijnmalen, maar uit de vijzel smaakt sambal wel lekkerder. Verhit ruim olie in een koekenpan en fruit het vijzelmengsel hierin aan. Bak de sambal een minuut of 8-10 onder af en toe roeren. Voeg extra olie toe als het te droog wordt – wees scheutig, sambal heeft veel olie nodig.  Knijp er van het vuur af de limoen bovenuit en leng aan met de olijfolie. Ik gebruik hier trouwens olijfolie omdat het de fruitigheid versterkt. Proef de sambal en corrigeer eventueel naar smaak met meer zout of suiker. 

Bij mij is de sambal meestal in een dag op, maar mocht je over hebben: steriliseer een glazen potje met kokend water, laat drogen aan de lucht of dep droog met een schone theedoek en schep hier de sambal in. 

Snij de spitskool in dunne reepjes en meng door de rendang. Zet een bakje klaar met wat water. 

Neem een gyozavelletje en leg in het midden een theelepel rendangmengsel. Bestrijk de rand van het velletje met wat water en vouw het deeg dubbel, terwijl je de onderkant van de gyoza met de duim en middelvinger van je linkerhand vasthoudt en knijp één uiteinde dicht. Maak op 1 cm van de rand al knijpend golfjes met je rechterduim en - wijsvinger tot aan het andere uiteinde van de dumpling (je kunt ook gewoon de randen omvouwen en vastdrukken, minder mooi maar even lekker). Leg de dumpling op een bord en druk er licht op om de onderkant plat te maken. Herhaal met de overige deegvelletjes. 

Verhit een ruime koekenpan met de oliën, verdeel goed over de pan. Leg de dumplings op matig vuur in de pan. Als de onderkant mooi goudbruin is, schenk er dan 300 ml water bij en doe een deksel op de pan. Verhit alles circa 7 minuten op matig vuur. Verwijder de deksel en laat het water verdampen. Leg een groot bord op de koekenpan en draai om, zodat de gebakken kant van de dumpling boven ligt. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer met sambal Andaliman. 

Inspiratie & blog