Reeribbetjes met mosterdsaus

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 reecarrés
100 gr jonge bladspinazie
10 aardappelen, geschild en in grove stukken
2 wortelen, geschild en in grove stukken
100 gr spruitjes, gehalveerd
2 rapen, geschild en in grove stukken
0,25 savooikool, grofgehakt
8 lapjes gezouten buikspek
1 ui, fijngesnipperd
500 ml wildfond
2 el graanmosterd
enkele takjes dragon
300 ml room
peper - zout
boter

Bereiden: 

Zet een kookpot met een bodempje water op het vuur. Laat de spinazie er even in opkoken. Koel de deze vervolgens af met koud water en laat uitlekken. Druk het overtollige water uit de spinazie en zet even opzij.

Zet een pot op het vuur voor de stoemp. Doe hier de aardappelen, wortelen, spruitjes, rapen en savooikool in, breng aan de kook.

Snij het spek in dunne reepjes. Bak het mooi krokant in de pan met een fijngesnipperd uitje erbij.

Breng een liter wildfond aan de kook en laat minstens 1/3 inkoken. Doe er vervolgens 200 ml room bij en laat nog even verder inkoken.

Giet de stoemp af, voeg er nog een extra klontje boter en scheutje room aan toe. Stamp fijn en roer er de gebakken spekjes onder. Kruid met peper en zout.

Hak de spinazie grof en warm deze op in een pannetje met een scheutje room. Kruid met peper en zout.

Bak de reeribbetjes rosé in een klontje boter. Haal de carrés uit de pan, doe een scheutje water in diezelfde pan en voeg 500 ml wildfond , 2 eetlepels graanmosterd en enkele takjes dragon toe. Laat inkoken tot een dikke mosterdsaus.

Serveren: 

Dresseer de spinazie en de stoemp mooi op de borden. Versnijd het vlees en leg het erbij. Werk af met een lepel mosterdsaus. 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog