Peppe's basisrecept voor pasta met eieren

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Peppe's Pasta
Foto: Roos Mestdagh ©

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 g rimacinatabloem
2 eieren
1 scheutje olijfolie

De meeste deegwaren zijn gemaakt op basis van eieren en bloem. Kies voor seloma rimacinata: extra fijngemalen bloem van harde tarwe. Gebruik één ei per honderd gram bloem. Het deeg dat hieronder bereid wordt, is het basisrecept voor pasta.

Maak het deeg:

Strooi de bloem uit over je werkblad en maak een vulkaantje. Stort het ei in de krater. Roer het ei met een vork door de bloem. Meerdere eieren voeg je geleidelijk toe. Blijf de hele tijd mengen.

Voeg een scheutje olijfolie toe voor de smaak en een betere mengbaarheid. Meng tot je een egaal deeg krijgt. Kneed het deeg tot een bal. Doe dit zorgvuldig. Hoe beter je kneedt, hoe beter je de deegbal kunt uitrollen tot pastavellen.

Laat rijzen:

Strooi wat bloem over het deeg (tegen het kleven) en dek af met een vochtige handdoek. Laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur voor je aan de tagliatelle, ravioli of spaghetti begint.

Extra info:

Het geheim om thuis lekkere pasta te maken zit in de keuze van het soort bloem. Peppe gebruikt voor zijn gevulde pasta's enkel Semola rimacinata di grano duro. Deze bloemsoort is mooi van kleur, is elastisch door de vele gluten en blijft beetgaar. Makkelijk om te maken en smaakt verrukkelijk !

Gluten zijn nodig om de pasta 'elastisch' te maken. Bloem van Durum tarwe bevat zulke sterke gluten en zijn bij uitstek geschikt om pasta van te maken. De (meeste) droge Italiaanse fabriekspasta wordt gemaakt van - speciaal voor dat doel gemalen - fijn griesmeel van Durum tarwe. Dit fijne griesmeel heet in Italië: Farina de semola di grano duro.

Om zelf verse pasta te maken kopen de Italianen ( in Italië) in de supermarkt Semola rimacinata di grano duro, dat is het zelfde griesmeel - maar nog iets fijner gemalen - dan dat wat de fabrieken voor de droge pasta gebruiken. (rimacinata = opnieuw gemalen).

Farina di grano tenero - tipo doppio zero is bloem van zacht graan - type dubbel nul - (ideaal) voor pizza maar kan ook gebruikt worden voor pasta. Deze bloem wordt wel wel eens 'Italiaans 00 bloem voor pasta' genoemd.

Let op: Met grano tenero (zacht graan) bedoelen Italianen alle andere tarwe dan grano duro (durum tarwe) ......en dus niet de 'zachte tarwe' die in grote delen van Europa verbouwd wordt. De goedkope kiloverpakkingen tarwebloem uit de supermarkt zijn vaak gemaakt van deze 'Europese zachte tarwe' en niet geschikt voor pasta (de bloem bevat te weinig gluten).

Vers pastadeeg kan je evnetueel ook maken van gewone tarwebloem, maar zal minder elastisch zijn en kookt snel 'te plat' waardoor het deeg zal beginnen plakken. Pastadeeg van gewone tarwebloem zal ook heel snel verkleuren.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog