Pasta met krokant gebakken inktvis

Een recept van Jan Buytaert

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
600 gr inktvis
4 el griessuiker
2 limoenen, het sap
1 mespunt tomatenpuree
1 mespunt sambal oelek
250 gr verse zwarte pasta
peper - zout
olijfolie
9 kleine rode, groene en gele chilipepertjes
1 rode ui, gepeld
1 blikje maïs, uitgelekt

Bereiden:

Zorg ervoor dat je de inktvis schoongemaakt koopt: dat zelf doen is geen lachertje en sepia-inkt is niet makkelijk afwasbaar.

Snijd de tentakels overlangs in de lengte en snijd de grote stukken in ringetjes of linten. Spoel de vis nog eens goed af en laat hem uitlekken.

Voor de hot chilisaus:

Breng de suiker aan de kook met evenveel eetlepels water. Voeg er, als de mix begint te schuimen, het sap van de 2 limoenen, de tomatenpuree en de sambal oelek aan toe. Laat tot ¼ inkoken.

Voor de inktvispasta:

Breng ruim water aan de kook met een scheut olijfolie en een koffielepel zout. Voeg er de pasta aan toe en laat die (als je verse pasta hebt) ongeveer 6 minuten koken. Is de pasta gedroogd, volg dan de instructies op de verpakking. Giet hem af, spoel hem even onder warm water. Schud hem op met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.

Voor de gestoofde groenten:

Snijd de pepertjes in de lengte door en haal er met een mesje de zaadjes uit. Snijd de rode ui in fijne plakjes. Fruit hem aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg er na enkele minuten de inktvis aan toe en laat die ook enkele minuten bakken. Doe er dan de pepertjes en de maïskorrels bij en laat alles onder een deksel nog zo’n 5 minuten stoven.

Roer er per persoon een eetlepel van de zoetzure saus door en breng op smaak met een beetje zout. Serveer per persoon een kommetje pasta en een kommetje inktvis.

Biertip van Jan:

Kasteel Rouge met sepia. Deze inktvis- en hot chili-ragout is een fl ink gekruide hap voor stevige jongens en meisjes. De Kasteel Rouge, een lekker, fris fruitbier met de allures van een soepele, jonge rode wijn, het nodige volume in de mond en een afdronk die aan frambozen doet denken, pakt zonder moeite de felle smaak van deze ragout aan en spoelt de overtollige peper weg.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog