Pasta met krokant gebakken inktvis

Pasta met krokant gebakken inktvis
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Bier zkt vis
Hoeveelheid Ingrediënt
600 gr inktvis
Voor de hot chilisaus:
4 el griessuiker
2 limoenen, het sap
1 mespunt tomatenpuree
1 mespunt sambal oelek
Voor de pasta:
250 gr verse zwarte pasta
peper - zout
olijfolie
Voor de gestoofde groenten:
9 kleine rode, groene en gele chilipepertjes
1 rode ui, gepeld
1 blikje maïs, uitgelekt
Recept afdrukken

Bereiden:

Zorg ervoor dat je de inktvis schoongemaakt koopt: dat zelf doen is geen lachertje en sepia-inkt is niet makkelijk afwasbaar.

Snijd de tentakels overlangs in de lengte en snijd de grote stukken in ringetjes of linten. Spoel de vis nog eens goed af en laat hem uitlekken.

Voor de hot chilisaus:

Breng de suiker aan de kook met evenveel eetlepels water. Voeg er, als de mix begint te schuimen, het sap van de 2 limoenen, de tomatenpuree en de sambal oelek aan toe. Laat tot ¼ inkoken.

Voor de inktvispasta:

Breng ruim water aan de kook met een scheut olijfolie en een koffielepel zout. Voeg er de pasta aan toe en laat die (als je verse pasta hebt) ongeveer 6 minuten koken. Is de pasta gedroogd, volg dan de instructies op de verpakking. Giet hem af, spoel hem even onder warm water. Schud hem op met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.

Voor de gestoofde groenten:

Snijd de pepertjes in de lengte door en haal er met een mesje de zaadjes uit. Snijd de rode ui in fijne plakjes. Fruit hem aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg er na enkele minuten de inktvis aan toe en laat die ook enkele minuten bakken. Doe er dan de pepertjes en de maïskorrels bij en laat alles onder een deksel nog zo’n 5 minuten stoven.

Roer er per persoon een eetlepel van de zoetzure saus door en breng op smaak met een beetje zout. Serveer per persoon een kommetje pasta en een kommetje inktvis.

Biertip van Jan:

Kasteel Rouge met sepia. Deze inktvis- en hot chili-ragout is een fl ink gekruide hap voor stevige jongens en meisjes. De Kasteel Rouge, een lekker, fris fruitbier met de allures van een soepele, jonge rode wijn, het nodige volume in de mond en een afdronk die aan frambozen doet denken, pakt zonder moeite de felle smaak van deze ragout aan en spoelt de overtollige peper weg.