Parmentierschotel van pulled pork en zoete aardappelpuree

Een recept van Silke Van Engeland
Foto: Roos Mestdagh ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el lookpoeder
1 el komijn
1 el gerookt paprikapoeder
1 el chilipoeder
0,5 el zout
1 kg varkensschouder, ontbeend
500 ml appelsap
200 ml bbqsaus
6 zoete aardappels, geschild en in stukken
50 ml melk
1 tl ras el hanout
100 gr gemalen kaas
peper - zout
verse kruiden

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 130°C. 

Meng de bruine suiker, het lookpoeder, de komijn, het paprikapoeder, het chilipoeder en zout tot een BBQ rub. Maak insnijdingen in de varkensschouder en draai door de BBQ rub tot het vlees volledig omwikkeld is met kruiden. 

Leg de varkensschouder in een grote ovenschotel en overgiet met het appelsap. Dek af met een stuk aluminiumfolie en gaar gedurende 3 uur in de oven. Haal de folie van de schotel, verlaag de temperatuur naar 120°C en schuif nog eens 3 uur in de oven. 

Kook ondertussen de zoete aardappels gaar in een kookpot met water. Giet af en pureer ze met melk, peper, zout en ras el hanout. 

Haal het vlees uit de oven en trek het uit mekaar met 2 vorken. Meng de BBQ saus eronder en schep over in een ovenschotel. Verdeel de puree over het vlees en bestrooi met de gemalen kaas. 

Verhoog de oven temperatuur naar 180°C en schuif de schotel nog 25 minuten in de oven zodat hij lekker warm is. Zet eventueel de laatste 3 minuten de grillstand aan voor een goudbruin korstje. Serveer met verse kruiden. 

Inspiratie & blog