Orloff-je met hondshaai

Een recept van Jan Buytaert

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr hondshaaifilet
100 gr gemalen kaas (type Oud Brugge)
2 dl lichte bechamelsaus
150 gr champignons
2 klontjes boter
4 dikke plakken gekookte ham, in twee gesneden
4 dikke plakken oude kaas (type Oud Brugge), in twee gesneden
peper - zout

Bereiden:

Snijd de hondshaai in 12 medaillons van ongeveer 2 cm dik.

Roer de gemalen kaas door de warme bechamelsaus en werk dit sausje af met peper en zout. Snijd of hak de paddenstoelen heel fijn. Laat ze ongeveer 10 minuten garen en indampen met een klontje boter.

Bak de hondshaainootjes krokant en gaar in het tweede klontje boter en kruid ze ook af met peper en zout.

Leg in 4 individuele ovenschaaltjes eerst een laagje champignons, dan een stukje hondshaai, daarop weer paddenstoelen en daarop een plakje ham en een plakje kaas. Herhaal deze werkwijze nog twee maal.

Giet het kaassausje rond de vis.

Zet de oven op grillstand. Schuif de ovenschaaltjes nog ongeveer 5 minuten onder de voorverwarmde grill, zodat de plakken kaas beginnen te smelten.

Biertip van Jan:

Den Twaalf met hondshaai.

De smeuïge smaak van de kaas en de ham en de (zeer ondergewaardeerde) zachte beet van de honfshaai leven in harmonie met de vrouwelijke kant van 'Den Twaalf'. De wilde bessen en droge vruchten in de afdronk houden het evenwicht met de uitgesproken kaassmaak recht.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog