Muntmocktail

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

Even geduld...
100 gr suiker
100 gr water
5 takjes munt, fijngehakt
1 stengel citroengras
1 limoen, fijngesneden
1 cm verse gember, in fijne stukjes
30 gr appelsap
500 gr water
150 gr suiker
1 bosje munt
3 gram gelatine
125 gr muntsiroop van de granité
10 gr suiker
4 eierdooiers

Bereiden:

Maak de suikerstroop:

Laat 100 gram suiker koken met 100 gram water. Voeg hier de fijngesneden muntblaadjes, citroengras, limoen en gember aan toe. 

Haal de pan van het vuur en laat afgedekt met plasticfolie een uurtje rusten. 

Zeef vervolgens de stroop en voeg er nog 30 gram appelsap aan toe. 

Bewaar de siroop in de koelkast. 

Maak de granité van munt:

Kook het water met de suiker. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg hier onmiddellijk de fijngesneden muntblaadjes aan toe. Dek vervolgens de pan af met plastic folie en laat het geheel 10 minuten trekken. 

Zeef het sap en weeg 125 gram af. Meng de rest van de warme muntsiroop met 3 gram geweekte en uitgeknepen gelatine. Stort in een ovenschaal of een diepe plastic kom. 

Plaats deze in de diepvries en roer om de tien minuten de kom door tot er zich ijsschotsen hebben gevormd. 

Maak de sabayon van munt: 

Doe de afgewogen muntsiroop (125 gr) samen met de suiker in een pot. Doe hier vier eierdooiers bij. Verwarm dan de suiker, de siroop en de dooiers en klop met een klopper in de pan tot er geen belletjes meer te zien zijn en het geheel begint de dikken (tot een temperatuur van 84 graden). 

Serveren:

Vul het glas met een klein bodempje suikersiroop. Schep daarop de ijskoude granité en vul het glas verder met de warme sabayon. 

Uit het boek "Smossen mag! "

In Smossen Mag! laat sterrenchef Roger van Damme zien hoe mama’s, papa’s, oma’s en opa’s in de keuken aan de slag kunnen met de kids. Dit boek laat je met veel fantasie en humor op kindermaat zien hoe koken eenvoudig anders kan. Nog lekkerder, nog mooier.

Je leert originele gerechten klaarmaken die zowel door kinderen als volwassenen op een luide ‘Njammie!’ zullen worden onthaald. De foto’s laten je in één oogopslag zien wat je nodig hebt en wat je moet doen. In dit boek vind je bovendien massa’s handige tips. Het zijn geheimen die sterrenchef Roger alleen met jou deelt.

Kijk zeker naar de lijst met handig keukengerei voor je begint te koken. En vergeet ook niet te neuzen in de Smossen Mag!-wijsneuzenlijst, of de Smossen Mag!-test te doen op het einde van dit boek.


Lees meer over Smossen mag!

Inspiratie & blog