Lenterol met noordzeekrab, sesam en gekonfijte gember

Een recept van Peter Goossens

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 grote Noordzeekrabben van +- 500 gr elk
1 ui
2 stengels bleekselder
1 kl zwarte peper
15 cl witte wijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
peper - zout
koraal van de 2 gegaarde krabben
120 gr mayonaise
5 korianderblaadjes, fijngesneden
1 el limoensap
1 limoen, de zeste
enkele druppels sesamolie
4 vierkante rijstvellen
10-tal blaadjes kropsla
100 gr sojascheuten
3 lente-uitjes, fijngesneden
krabvlees gemengd met koraalmayonaise
12 schijfjes gekonfijte gember (kant-en-klaar te koop in de supermarkt)
10-tal blaadjes koriander
10-tal blaadjes munt
10-tal blaadjes basilicum
1 wortel, fijngesneden
een stuk daikonwortel van 5 cm, zonder schil en fijngesneden
1 limoen, de zeste

Bereiden: 

Maak de noordzeekrab klaar: 

Snijd de ui en bleekselder in grove stukken. Leg ze in een ruime kookpot en zet ze onder water. Voeg er de peper, wi‹e wijn, tijm en laurier aan toe. Breng deze court bouillon aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Breng verder op smaak met peper en zout. Kook de krabben 10 minuten in deze court bouillon en laat afkoelen in de jus. Verwijder het pantser van de kop. Haal de kop leeg en bewaar de oranje koraal voor de mayonaise. Haal het vlees uit de scharen.

Maak de koraalmayonaise:

Mix de koraal van de krab met de mayonaise. Meng met de gesneden koriander. Breng op smaak met enkele druppels sesamolie, de eetlepel limoensap en wat geraspte limoenschilletjes. Meng een deel van de mayonaise met het geplukte krabvlees.

Maak de lenterol: 

Dompel een rijstvel even in warm water en leg het op het keukenblad. Beleg het rijstvel daarna met een blad kropsla, sojascheuten, ¡jngesneden lente-ui, krabmengsel, schij²es gekon¡jte gember, blaadjes koriander, blaadjes basilicum, blaadjes munt, geraspte limoenschilletjes en ¡jngesneden rauwe wortel en daikon. Rol het rijstvel strak dicht en snijd het in 3 gelijke cilinders.

Serveren: 

Zet de rolletjes recht op een bord en rasp er net voor het serveren wat limoenschilletjes over. Spuit er enkele grote punten koraalmayonaise bij als dipsaus voor de lenterol.

Uit het boek "Passie voor Product: België"

Elke ochtend worden er bij Peter Goossens in zijn Hof van Cleve superverse grondstoffen van ongelooflijke kwaliteit geleverd. Meestal zijn het producten van lokale boeren, kwekers en vissers. Met hen volgt hij de seizoenen en creëert hij de lekkere en verfijnde gerechten waarmee zijn restaurant tot de wereldtop behoort.

In dit boek brengt hij een ode aan zijn favoriete en meesterlijke producten uit ons land en aan de mensen die elke dag voor deze culinaire rijkdom zorgen. Een aantal van deze producten is zelfs zo uniek dat je ze nergens anders ter wereld vindt. Bij elk product creëerde hij twee recepten die elke thuiskok kan maken.

Die recepten lijken ingewikkeld, maar dat is slechts schijn. Ze hebben een duidelijke receptuur, die in aparte bereidingen is onderverdeeld. Elk onderdeel wordt grondig uitgelegd en is meermalen getest, zodat het foutloos bereid kan worden. Door het recept op die manier onder te verdelen kun je het ook naar je hand zetten. Of je combineert enkele onderdelen tot je eigen unieke gerecht of je maakt het volledig zoals Peter Goossens het hier voorstelt. Zo kook je op driesterrenniveau, maar zonder dat het je bloed, zweet en tranen kost. Je zult verrast zijn door het resultaat.

Naast de meer dan 30 recepten vind je ook een illustratieve foto van een signatuurgerecht van Hof van Cleve. Alleen de onderdelen van dit gerecht zijn vermeld, maar geen receptuur. Dit driesterrengerecht dient als inspiratie voor de meer gevorderde thuiskok om ermee aan de slag te gaan!

  • Titel: Passie voor Product: België
  • Uitvoering: Hard cover
  • Afmetingen: 197 x 229
  • ISBN: 978-90-5916-838-1
  • Pagina's: 228
  • Fotografie: Bart Van Leuven & Piet de Kersgieter
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Passie voor Product: België

Inspiratie & blog