Lasagne met rode poon, ricotta en spinazie

Lasagne met rode poon, ricotta en spinazie
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Bier zkt vis
Hoeveelheid Ingrediënt
1 pak lasagnevellen
500 gr jonge bladspinazie
500 gr filet van rode poon
1 sjalot, fijngesnipperd
0,5 l tomatenpassata
300 gr ricotta
2 teentjes look, fijngehakt
100 gr gemalen mozzarella
peper - zout
olijfolie
Recept afdrukken

Bereiden:

Snijd de lasagnevellen op maat van je schaal (als je een grote schaal hebt, kun je overlappend werken). Kook ze gedurende ongeveer 5 minuten in ruim, kokend en lichtjes gezouten water. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze open op een keukenhanddoek. Was de spinazie. Kook hem gedurende 3 minuten in een bodempje water onder een deksel. Giet hem af. Spoel hem onder koud stromend water om de groene kleur te behouden. Laat hem dan uitlekken. Zorg ervoor dat de rode poonfilets grondig ontveld en ontgraat zijn. Snijd ze in de lengte in drie.

Stoof de fijngesnipperde sjalot gedurende 2 minuten in een eetlepel olijfolie. Voeg er dan de passata aan toe. Laat deze mix tot op ¾ inkoken. Kruid af met een beetje peper en zout.

Roer ook nog een beetje peper en zout door de ricotta. Hak de spinazie grof en meng er de fijngehakte teentjes look door.

Olie de schaal lichtjes in met olie. Leg een vel deeg onder in de schaal. Lepel daar ongeveer ½ cm spinazie op. Leg er weer een vel deeg op en smeer er de helft van de ricotta op. Verdeel de helft van de visfilets over deze ricotta. Draai er een beetje peper van de molen en zout op, en start de operatie dan weer zoals bij het begin: vel deeg, spinazie, ricotta en vis. Eindig met een vel deeg.

Laat deze lasagne een nacht opstijven in de koelkast. Snijd er de volgende dag porties uit. Leg die los van elkaar in een grote geoliede ovenschaal. Giet er de tomatensaus tussen en rond en strooi er gemalen mozzarella over.

Serveren:

Verwarm de oven voor op 165 °C. Schuif de schaal gedurende ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de kaas dan nog niet genoeg gekleurd is, zet je de ovengrill aan en laat je de bereiding nog 1 minuut grillen.