Krentenbollen

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
150 gr volle melk
50 gr suiker
11 gr droge gist
350 gr tarwebloem
8 gr zout
1 kl kaneel
0,5 kl nootmuskaat
60 gr boter
1 ei
130 gr rozijnen (geweekt in lauw water)
parelsuiker (optioneel)
1 ei
1 scheutje melk

Bereiden:

Warm je melk lichtjes op in de microgolf tot lichaamstemperatuur (38 graden) en voeg de suiker en het zakje gist toe. Meng kort en laat 5 à 6 minuten opzij staan (tot er zich bubbeltjes vormen). 

Doe de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat en boter in een keukenrobot met kneedhaak en zet op zachte stand. Voeg het ei en gistmengsel toe. Laat de machine zijn werk doen tot je een bal krijgt. Dit duurt ongeveer 5 minuten met de machine, met de hand kneden kan ook, reken dan 8 minuten.

Doe het deeg in een lichtjes ingevette mengkom met plasticfolie. Laat 1 uur rijzen op een tochtvrije, warme plek. Het deeg moet nu bijna verdubbeld zijn. Stort opnieuw uit op je werkvlak en klop de lucht uit je deeg. 

Voeg de uitgelekte rozijnen toe (knijp het overtollige water zeker ook goed uit met je handen). Kneed de rozijnen erdoor en maak bolletjes van ongeveer 90 gram elk. 

Leg je bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat opnieuw 30 minuten rijzen onder een handdoek.

Klop een eitje los met wat melk en bestrijk hiermee de krentenbollen. Optioneel kan je parelsuikertjes over je krentenbol strooien. Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180° graden.  

Inspiratie & blog