Klaaskoeken

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg tarwebloem
1 flinke snuif zout
2 kl kaneel
500 gr volle melk
100 gr gesmolten boter
2 eieren
33 gr droge gist
ei losgeklopt met wat melk (dorure)

Bereiden:

Warm de melk op tot lichaamstemperatuur (38 graden) en voeg de gesmolten boter en (vanille)suiker toe. Voeg vervolgens je droge gist toe en meng kort. Laat het gistmengsel staan tot het begint te wellen (= schuimlaagje krijgt).

Doe de tarwebloem, zout en kaneel in de keukenrobot met de deeghaak. Zet op zachte stand en voeg je actieve gistmengsel toe en vervolgens de eieren. 

Meng in de keukenrobot minstens 7 minuten tot een mooie deegbal gevormd is. Dek af met een handdoek en laat je deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Neem je deeg voorzichtig uit de kom en rol uit tot 2 cm dikte. Wees voorzichtig, je moet in deze fase het deeg niet opnieuw kneden, we willen de lucht behouden in onze klaaskoeken. 

Neem een uitsteekvorm naar keuze en steek je vormen uit. Leg de figuren op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat opnieuw 45 minuten rijzen onder een handdoek. 

Verwarm je oven voor op 200° graden (hetelucht). Verwijder de handdoek en doreer met een borsteltje je koeken (ei losgeklopt met een beetje melk). Bak ze af voor circa 20-25 minuten tot ze mooi goudbruin zien. 

Inspiratie & blog