Kipkroketjes met truffelmayonaise

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Het perfecte feestmenu
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 kippenbillen
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
2 teentjes look, geplet
95 gr bloem
95 gr boter
300 ml kippenbouillon
0,5 el fijngehakte dragon
4 el bloem
4 eiwitten
4 el paneermeel
boter
peper - zout
4 eidooiers
1 kl truffeljus
250 ml zonnebloemolie
1 verse truffel
peper - zout

Bereiden:

Neem twee ovenschaaltjes en leg in elk schaaltje een kippenbout. Voeg een takje tijm, een takje rozemarijn, een teentje look, peper en zout en enkele klontjes boter toe. Bedek de schaaltjes met een laag aluminiumfolie en plaats ze gedurende 12 uur in een voorverwarmde oven van 65 graden.

Haal de kippenbouten uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder het vel en pluk het vlees van de botjes. Hak het vlees ietwat fijner met een groot mes.

Maak nu de roux. Smelt 95 gram boter in een steelpannetje op het vuur en voeg 95 gram bloem toe. Blus vervolgens met de kippenbouillon en roer tot een gladde saus. Meng nu de fijngehakte kip en de dragon onder het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Doe het kippenmengsel in een spuitzak en neem een ijsblokjesvorm om het mengsel in te spuiten. Plaats de vorm minimum 4 uur in de diepvries.

Zet drie kommetjes klaar met daarin respectievelijk 4 eetlepels bloem, 4 losgeklopte eiwitten en 4 eetlepels paneermeel. Haal de kipkroketjes uit de diepvries en haal ze één voor één eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel.

Laat de kroketjes rustig ontdooien alvorens ze af te bakken in de friteuse.

Maak de truffelmayonaise:

Doe de eidooiers met de truffeljus en een snuifje peper en zout in een grote kom. Voeg nu straalsgewijs en al kloppend de olie toe tot je een vaste mayonaise bekomt. Hak een plakje verse truffel fijn en meng dit onder de mayonaise.

Serveren:

Frituur de kroketjes goudbruin op 170 graden.

Serveer de kipkroketjes met een kruidenslaatje, de truffelmayonaise, vers geraspte truffel en krokant gebakken vel van kip (leg het vel gedurende 25 minuten tussen twee siliconenmatjes in een voorverwarmde oven van 160 graden).

Met dank aan

Oil & Vinegar

Inspiratie & blog