Huli huli chicken

Een recept van Jord Althuizen uit het boek The best of bbq birds
Foto: Remko Kraaijveld ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el zonnebloemolie
4 coquelets (kleine haantjes)
4 el bieslook, in dunne ringen
12 tenen look, fijngehakt
1 madame-jeanettepeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
160 gr honing
120 ml ananassap
120 gr ketchup
120 ml sojasaus
peper - zout

Bereiden:

Meng voor de marinade alle ingrediënten in een kom. Verhit de zonnebloemolie in een kleine skillet of koekenpan en fruit de ananasblokjes zacht aan tot ze zacht worden. Voeg hier een vijfde deel van de marinade aan toe en kook kort tot de marinade stroperig wordt. Zet opzij en laat afkoelen.

Rotisseriemethode

Doe de coquelets in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zo veel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes. Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op direct vuur met een draaiend rotisseriespit en verhit deze tot een temperatuur van 165 °C is bereikt ter hoogte van het spit. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze) en rijg aan het spit. Gaar de haantjes al draaiend in circa 30 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van het spit, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.

Indirecte methode 

Verwijder met een gevogelteschaar of koksmes de ruggengraat uit de coquelets en vouw ze open. Doe de haantjes in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zo veel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes. Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170 °C is bereikt. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze), leg op het rooster en gaar deze in circa 45 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van de BBQ, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.

Inspiratie & blog