Griet met spinazie en gepofte kerstomaatjes

Een recept van Jan Buytaert

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
140 g boter
1 el gehakte peterselie
2 el mosterd
2 el broodkruim
700 g grietfilet
1 dl melk
0,5 limoen, het sap
400 g spinazie
1 el olijfolie
nootmuskaat
peper

Bereiden:

Smelt 20 gram boter en meng er de gehakte peterselie, mosterd, broodkruim en peper van de molen en zout door. Kruid de filets nog wat bij met peper van de molen en zout en bedek de bovenzijde met de mosterdmengeling. Leg de filets op een siliconenmatje en schuif ze net voor het opdienen ongeveer 12 minuten in een oven van 175 °C.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en droog ze even na op het vuur. Pureer de aardappelen met een roerzeef en meng ze met de melk tot een heel lopende substantie. Kruid bij met peper van de molen, zout en nootmuskaat.

Smelt 100 gram boter. Klop de eidooier los met het sap van de limoen en een scheutje water. Kruid met peper van de molen en zout. Klop op een zacht vuurtje op tot alle vloeistof gebonden is door de eidooier. Roer er van het vuur de lauwwarme boter door. Kruid bij indien nodig.

Werk af:

Was de spinazie grondig en laat ze uitlekken. Smelt 20 gram boter en laat de spinazie hierin platvallen. Kruid met peper van de molen en zout. Pof de tomaatjes heel kort in hete olie in een pan, kruid met peper van de molen en zout.

Serveer de vis samen met de aardappelpuree, de spinazie en de gepofte tomaatjes. Werk af met een lepeltje saus.

Inspiratie & blog