Glutenvrije witte bollen

Foto: Gerhard Witteveen ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
375 ml handwarm water
7 gr droge gist
1 tl suiker
250 gr Schär Brot Mix
150 gr broodmix Wit Allergento
1 tl fiberhusk (of 2 tl psylliumvezels)
0,75 tl zout
2 el olijfolie
rijstmeel om te bestuiven
olie om in te vetten

Bereiden:

Doe 100 milliliter van het handwarme water in een beker en voeg gist en suiker toe. Roer door en laat het mengsel staan totdat het gaat schuimen. Meng in een kom de twee meelsoorten, de fiberhusk en het zout. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het gistmengsel en de olie. Meng dit terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt (of gebruik een kneedmachine).

Vorm met een deegschraper een bol van het deeg en vet die in met wat olie. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plek 60 minuten rijzen. Bestuif het werkblad met rijstmeel en stort het deeg daarop uit. Verdeel het deeg in 9 delen. Vorm van elk deel een mooi rond bolletje, zonder de lucht eruit te knijpen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt 45 minuten rusten.

Verwarm intussen de oven op 225 graden (200 graden hetelucht). Verwarm ook een ovenbestendig bakje mee onderin in de oven. Bevochtig de bovenkant van de broodjes met water en maak met een scherp mes een snee in het midden. Schuif de broodjes in het midden van de oven en giet kokend water in het bakje dat is mee verwarmd om stoom te maken.

Bak de broodjes gaar en goudbruin in ongeveer 20-25 minuten. Verwijder 10 minuten voor het einde van de baktijd het bakje met water voorzichtig uit de oven. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Inspiratie & blog