Gevulde kippenborst met tomaten-paprikasalsa

Uit het boek Mediterraneo
Foto: Heikki Verdurme - Bram Debaenst ©

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 el balsamicoazijn
1 bosje basilicum
1 grote venkel, in fijne reepjes
1 bol knoflook
300 gr kerstomaten
krielaardappelen
kipkruiden
pimentón de la Vera dulce

Bereiden:

Voor de salsa:

Mix de halfgedroogde tomaten, 1 eetlepel balsamicoazijn, 10 basilicumblaadjes, de Parmezaan, peper, zout en een scheut olijfolie fijn in een hoge maatbeker tot een tapenade. Indien de tapenade moeilijk mixt, voeg dan nog een scheutje olijfolie toe. Kruid bij indien nodig. 

Voor de kip:

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Giet een scheut olijfolie op de kipfilets en kruid met peper, zout, kipkruiden en pimentón de la Vera. Masseer de kruiden goed in zodat deze mooi verdeeld zijn over de kipfilets. 

Smelt een klontje boter in een hete pan en kleur de kip langs beiden kanten, de velkant eerst. De filets laat je verder garen in de oven, dus nu hoef je ze enkel te kleuren in de pan. Maak een diepe, horizontale inkeping in het dikste stuk van elke kipfilet en open voorzichtig, zoals een boek. Schep er een royale portie tapenade in, twee schijfjes mozzarella en enkele basilicumblaadjes en vouw terug dicht. Prik indien nodig een tandstoker door de filet, zodat de kipfilet dicht blijft.

Voor de groenten:

Bak de venkel en de paprika kort aan in een hete pan en kruid met een snufje peper en zout. Blus de groenten met 3 eetlepels balsamicoazijn en verdeel ze over een ovenschaal, zodat je ze kunt laten garen in de oven. 

Halveer de kerstomaatjes en snijd de bol knoflook horizontaal doormidden.

Bakken:

Verdeel de tomaten, de knoflookhelften en de gevulde kippenfilets over de ovenschaal en besprenkel met een scheut olijfolie. Bak alles gedurende ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 °C. 

Doe de gaargekookte krieltjes in de ovenschaal, gekruid met een snufje peper, zeezout en een scheutje olijfolie. 

Inspiratie & blog