Gevulde chapon met witloof

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
Gemalen varkensfarce (300 gr mager varkensvlees, 300 gr vet spek, 300 gr varkensvet)
1 sjalotje, fijngesneden
200 gr kippenlevers
scheutje cognac
2 eieren
2 el chapelure
1 beuling
1 chapon (kapoen, ca. 2,3kg)
1 ui
1 appel
1 wortel
8 stronkjes witloof
scheutje porto
20 cl room
peper - zout

Bereiden: 

Doe de gemalen varkensfarce in een mengkom. Voeg er 2 eieren, 2 el chapelure en een beuling in blokjes gesneden aan toe. Kruid met peper en zout.

Bak de kippenlevers met de fijngesneden sjalot. Kruid met peper en zout. Blus met een scheut cognac en laat de levertjes afkoelen. Voeg ze vervolgens bij de varkensfarce en meng alles goed onder mekaar.

Been de kapoen uit (of laat dit doen door de poelier) en kruid de binnenkant met peper en zout. Vul de kapoen op met de farce, plooi toe, vorm hem terug en naai daarna dicht. Laat het geheel een nachtje rusten. Snij de ui, de appel en de wortel in grove stukken. Kleur de kapoen aan in een klontje boter.

Boter een ovenschaal in, leg de kapoen er in en overgiet met het bakvocht. Leg de grove stukken groenten er omheen.  Bak de kapoen gedurende 1u en 50 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden en overgiet tijdens het bakken verschillende keren met het braadvocht.

Braiseer het witloof in een pan met een klontje boter. Kruid met peper en zout. Bedek met een boterpapiertje.

Giet het vet van de ovenplaat weg, flambeer de ajuin, wortel en appel met porto en cognac en blus met de room. Laat inkoken tot de saus een beetje gebonden is. Smaak op het laatste moment af met peper en zout en giet door een fijne zeef.

Serveren:

Snij de vleugels en de billen van de gevulde kalkoen af. Snij het middenstuk in mooie stukken en dresseer op een bord samen met het witloof, de kroketjes en de saus. 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog