Gevuld brood met gehaktballen

Een recept van Julius Persoone, zoals gezien in In de mix 5
Foto: Kaat Bosch ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

brood broden Even geduld...
1 kg Niamh Malty Wholegrain broodmix
550 ml water
2 rozijnen
550 gr rundsgehakt
2 eieren
100 gr paneermeel
1 el mosterd
1 tl zout
1 tl peper
boter - olijfolie
verse peterselie, fijngehakt

Bereiden:

Doe de broodmix in een kom en voeg het water toe. Mix gedurende 10 minuten in de keukenrobot, gebruik de deeghaak. Maak een bol van het deeg en leg het in een kom met daarin een laagje bloem. Bedek de kom met een vochtige handdoek en druk een beetje aan tegen het deeg. Laat 30 minuten rijzen. 

Maak als het deeg gerezen is de schildpadjes. Weeg voor de pootjes 4 bolletjes van 50 gram af. Rol ze in een peer-vorm. Neem nu een klein bolletje deeg en rol er een staartje van. Weeg nog 40 gram deeg af en rol er een hoofdje met een nekje van. Vorm van de rest van het deeg een grote bal. Neem een bakplaat met bakpapier. Leg de grote bal deeg in het midden, hang de pootjes, het hoofdje en het staartje aan het lichaam. Gebruik de rozijntjes als oogjes in het hoofdje. Bevochtig een handdoek en leg deze voorzichtig over de schildpad. Zet even aan de kant en laat nog eens 30 à 40 minuten rijzen. 

Doe het gehakt in een kom en voeg eieren, paneermeel, zout, mosterd, peper en zout toe. Kneed alles onder mekaar en rol er middelgrote balletjes van. Zet de balletjes even in de koelkast, zo gaan ze mooier bakken en minder snel uit elkaar vallen. 

Snijd, als de schildpad voldoende is gerezen is, met een scherp mes een ruitjespatroon in het schild. Bestrooi nog met een klein beetje bloem en zet gedurende 40 minuten in de oven op 200 graden. 

Haal de gehaktballen uit de koelkast en bak ze goudbruin aan in een pan met de boter en een scheut olijfolie. 

Haal het schildpadbrood uit de oven en zet de pan met balletjes in de oven om ze nog even verder te laten garen. Snij nu het bovenste gedeelte van het ‘schild’ van het brood met een broodmes. Verwijder nu de binnenkant van het brood en het ‘schild’ zodat je een holte krijgt. Leg de schildpad en het schild terug op de bakplaat naast elkaar en zet nog eens ongeveer 4 à 6 minuten in de oven op 180 graden, zo wordt de binnenkant ook extra krokant. 

Haal het schildpadbrood en de gehaktballen uit de oven. Vul nu het brood op met de gehaktballen, bestrooi met verse peterselie en leg het schild er terug bovenop alvorens te serveren. 

Met dank aan

Niamh

Inspiratie & blog