Gegrilde cote à l’os met hofmeesterboter

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het Bot: Het Rund

Maak kans op een etentje bij sterrenchef Michaël Vrijmoed

Maak kans op een etentje bij sterrenchef Michaël Vrijmoed

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 stevige cote à l'os voor 2 personen, op kamertemperatuur
250 g roomboter, op kamertemperatuur
3 el fijngehakte peterselie
1 citroen, het sap
1 kropsla
1 bosje lente-ui
1 scheut witte wijnazijn
maïsolie - peper van de molen - grof zeezout
grilpan - bakplaat - aluminiumfolie - slazwierder

Bereiden:

Zet de bakplaat waarin je het vlees gaat bakken in de oven en verwarm de oven voor op 180°C.

Bestrijk een grote schaal of een tweede bakplaat met een scheutje maïsolie en strooi er een beetje peper van de molen en grof zeezout over. Wentel het vlees hierin langs beide kanten zodat het mooi begint te blinken.

Schroei het vlees in een hete pan dicht langs beide kanten. Haal het vlees uit de pan en leg het op de bakplaat in de oven. Laat het vlees 15 minuten verder bakken in de oven.

Doe voor de hofmeesterboter de boter in een mengkom en breng op smaak met peper en zout. Doe de peterselie en het citroensap erbij en meng goed met een vork.

Spreid de boter uit een een vel aluminiumfolie, rol op en draai de beide uiteinden van het rolletje boter strak dicht. Laat de boter opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen het slaatje en de vinaigrette. Haal de buitenste blaadjes van de sla zodat je het hart overhoud. Haal de harde kern uit de sla en verwijder de harde kernen uit de blaadjes. Was de sla in water met een beetje zout in en zwier de sla droog.

Doe 150 ml maïsolie in een kommetje en breng op smaak met peper en zout. Verwijder het groen van de lente-ui en snijd de rest fijn. Doe de lente-ui bij de vinaigrette en breng verder op smaak met een scheutje witte wijnazijn. Roer de vinaigrette goed door elkaar met een klopper.

Serveren:

Haal de cote à l’os uit de oven. Verwijder het been en snijd de rest van het vlees in schuine plakjes. Kruid af met een klein beetje peper en grof zeezout.

Serveer samen met de hofmeesterboter en de met vinaigrette overgoten sla.

Inspiratie & blog