Franse roombotercroissants

Franse roombotercroissants
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Bakken met Roger van Damme
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme Bakken
Hoeveelheid Ingrediënt
500 g bloem
240 g water
30 g verse gist
20 g suiker
10 g zout
200 g boter
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak een kuiltje in de bloem, giet het water erin en los de gist op. Schep de bloem langzaam door het water en meng er suiker, zout en 50g boter door. Kneed tot een soepel deeg, stuif wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot 1 cm. Dek af met plasticfolie en zet 40 minuten in de diepvries.

Haal het deeg uit de diepvries en bestuif met bloem. Wrijf de boter met de hand uit over 2/3 van de oppervlakte van het deeg. Houd de randen vrij. Plooi het deeg in 3 delen, start hierbij met het niet-beboterde deel. Rol opnieuw uit tot 2,5 cm en plooi nogmaals in 3 delen. Draai het deeg in bakpapier en zet 40 minuten in de koelkast.

Stuif wat bloem op het werkvlak en rol het deeg opnieuw uit tot 2,5 cm. Plooi een laatste maal in 3 delen, draai in bakpapier en zet terug 40 minuten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot 1,5 cm dik. Snijd er driehoekjes uit en rol op tot een croissant. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat 90 minuten rijzen.

Bak af:

Verwarm de oven voor op 230°C en zet de croissants 20-25 minuten in de oven.

Beoordeling