Frangipanetaart met speculaas

Uit het boek My love for speculaas
Foto: Karen Van Winkel ©

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
40 gr gist
120 gr lauw water
400 gr bloem
1 ei
20 gr suiker
80 gr boter
8 gr zout
250 gr zachte boter
250 gr suiker
4 eieren
75 gr bloem
135 gr suiker
6 gr speculaaskruiden
90 gr bloem
270 gr bloemsuiker
156 gr eiwit
10 gr gemalen speculaas

Bereiden:

Los de gist op in het water.  Meng met de rest van de ingrediënten, maar houd het zout apart. Voeg het zout pas op het einde toe, zodra je een homogeen deeg hebt. Kneed het deeg dan tot een bal, bedek met folie en laat rusten.

Klop voor de vulling de boter met de suiker tot een luchtige witte massa. Voeg de gemalen amandelen toe en meng goed. Doe de eieren er een voor een bij en meng na elke toevoeging. Voeg, als je een homogeen mengsel hebt verkregen, de bloem toe en spatel die er kort door.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng voor de macarons de suiker met de amandelen en de speculaaskruiden. Voeg de bloem en de bloemsuiker toe en meng alles goed. Mix het mengsel en voeg dan het eiwit straalsgewijs toe. Klop tot een homogeen mengsel. Spuit met behulp van een spuitzak toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze lopen nog een beetje uit. Bestrooi licht met wat gemalen speculaas. Bak gedurende 14 à 15 minuten.

Verwarm de oven op 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier en bedek de. bodem en de randen met het gistdeeg. Druk de speculaasmakarons goed plat en bedek er de bodem van de taart mee tot je geen deeg meer ziet.  Giet de frangipanevulling op de makarons.

Bak gedurende 30 minuten. Laat afkoelen en bestrijk, als je een glanzende bovenlaag wil, met een mengsel van water en poedersuiker.

Inspiratie & blog