Florentijnse eieren met snijbiet, gebakken artisjok en blauwekaassaus

Een recept van Philippe Van den Bulck

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 eieren
1 snijbiet
2 teentjes knoflook
4 takjes tijm, gerist
1 sjalot
150 gr zachte blauwe kaas
2 dl light room
3 el zure room
2 Engelse muffins
1 citroen
peper en zeezout
nootmuskaat, geraspt

Bereiden:

Snijd de groene bladeren van de snijbiet grof en zwier droog. Breek de bladeren van de artisjokken en snijd voorzichtig het donkergroene gedeelte van de artisjokken weg tot de lichtgroene bodem overblijft. Bij jonge artisjokken mag je de steel gewoon meeschillen. Als je grotere artisjokken gebruikt, de steel wegsnijden. Wrijf de artisjokbodem in met een halve citroen, zodat de artisjok niet kan verkleuren. Verwijder het hooi van de artisjok met behulp van een eetlepel. Snijd de artisjokbodems in 4 of 6 partjes, afhankelijk van de grootte, en bewaar ze in water met citroensap.

Kook de eieren in kokend, gezouten water gaar in 5 minuten. Leg ze onmiddellijk in het ijswater, zodat ze niet verder garen. Pel de eieren.

Stoof de fijngesnipperde sjalot aan in een weinig olijfolie, voeg de room toe en breng aan de kook. Neem de saus van het vuur, verkruimel de blauwe kaas in de room en roer er de zure room door. Breng op smaak met peper en zout. Laat de artisjokken goed uitlekken en bak ze daarna goudbruin in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg de fijngesnipperde knoflook, de geriste tijm en de gesneden snijbiet toe en roerbak alles ongeveer 1 minuut verder. Stoof de jonge snijbietstelen apart in een scheutje olijfolie als garnituur. Kruid met peper van de molen, zeezout en vers geraspte nootmuskaat en houd warm. Zet alvast een pan met gezouten water op het vuur om de eieren op te warmen.

Halveer de Engelse muffins en toast ze. Warm de eieren 1 minuut op in het hete, maar niet kokende water. Snijd de eieren doormidden. Verdeel de snijbiet en de artisjok over de muffintoasts, schik op elke toast een ei en lepel de blauwekaassaus erover. Werk af met de jonge snijbietblaadjes.

Inspiratie & blog