Fazantenfilet met hazelnootjes en een calvadossausje

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 fazantenfilets
80 gr hazelnoten
1 eiwit
1 el honing
peper - zout
0,5 dl calvados
1 dl Lacroix gevogeltefond
1 dl culinaire room
200 gr geraspte knolselder
200 gr geraspte aardappelen
2 el aardappelzetmeel
1 ei
20 gr boter + boter om in te bakken
peper - zout
4 stronkjes grondwitloof
boter
zout - eventueel beetje suiker

Bereiden:

Hak of plet de hazelnootjes fijn. Voeg er een beetje losgeslagen eiwit bij tot je een samenhangend geheel krijgt en doe er de honing bij.

Kleur de fazantenfilets langs beide kanten en kruid ze met peper en zout. Blus de braadpan met wild- of gevogeltefond zodat alle braadresten loskomen van de pan. Giet het vocht door een zeefje in een sauspan en doe er de room bij. Kruid de saus met een klein beetje zout en laat de saus inkoken.

Doe er de calvados bij en laat opnieuw inkoken.

Schik ze in een ingeboterde ovenschaal of bakplaat en besprenkel ze met een heel klein beetje wild- of gevogeltefond.

Verdeel het nootjesmengsel over de fazantenfilets.

Gaar de fazantenfilets in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende +/- 15 minuten (afhankelijk van de dikte)

Plaats de fazantenfilets eventjes onder de grill zodat je een krokant korstje krijgt. Neem het vlees uit de ovenschaal en houd het warm. Verwijder het vet met een keukenpapiertje en giet de jus door een zeef bij de saus.

Kook de saus eventjes op en bind ze bij indien wenselijk met een klein beetje blanke roux of molenaarsboter (= dezelfde hoeveelheid boter en bloem met elkaar vermengd.) Kook de saus nog eens op indien je ze bindt.

Duw de geraspte aardappelen met je handen uit om het overtollige vocht te verwijderen. Meng de geraspte knolselder en de geraspte aardappelen met elkaar. Doe er het aardappelzetmeel en het losgeklopte ei bij en kruid met peper en zout. Smelt 20 boter en voeg bij het knolselder- aardappelmengsel.

Verwarm een beetje olie en boter in een pan en schik er kleine hoopjes van het mengsel in. Druk de koekjes een beetje plat  en laat ze langs beide kanten op een matig vuur kleuren en garen.

Reinig het witloof, verwijder de harde kern . Bak het witloof in boter lichtbruin, voeg eventueel een beetje suiker toe om beetje te kleuren en een zoeter smaak te hebben. Kruid het witloof met een beetje zout, doe er een héél klein scheutje water bij en leg er een bord of een deksel op (dus op het witloof). Plaats er nog een extra deksel op zo gaart het witloof in zijn eigen vocht. Gaar het op een zacht vuur gedurende +/- 20 minuten afhankelijk van de dikte.

Serveren:

Serveer de fazant samen met de saus, het witloof en de knolselderkoekjes.

Recept & foto: Lacroix ® 

Inspiratie & blog