Erwtensoep

Een recept van Johan Segers

Ontdek de authentieke smaken van Emilia-Romagna

Ontdek de authentieke smaken van Emilia-Romagna

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
300 gr spliterwten
2 uien, fijngesneden
100 gr geschilde aardappelen, in stukken
2 preien, in stukken
1 stuk selder, in stukken
1 klontje boter
0,5 l varkensbouillon
1 bouquet garni
1 hammetje van +- 350 gr
1 stuk licht gerookt spek van +- 150 gr
1 varkenspoot
100 gr licht gerookte en gebakken spekblokjes
200 gr gebakken broodkorstjes
4 knackworsten, in schijfjes
peper - zout
Extra: staafmixer - zeef

Bereiden:

Kijk eerst op de verpakking of de erwten al dan niet geweekt moeten worden. Week ze meteen als dat nodig is.

Stoof de uien, de aardappelen en de groenten aan in een beetje boter. Voeg de spliterwten toe en bevochtig met de helft water en de helft bouillon tot ze volledig onderstaan. Voeg het bouquet garni, het gerookte spek en de varkenspoot toe. Laat alles gedurende 3 uur op een zacht vuurtje koken zodat het vlees zijn smaak aan de soep kan doorgeven.

Haal het vlees en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep en giet door een zeef. Snijd de varkenspoot en het spek in stukjes. Je kunt dit als garnituur serveren.

Bak de spekblokjes in boter en voeg ze op het laatst samen met de gebakken broodkorstjes en de koude knakworstjes toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

Serveren:

Met een stukje brood erbij, is dit een echte maaltijdsoep.

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog