Eend met frambozen, gestoofde paksoi en kruidenrijst

Een recept van Jeroen De Pauw

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 dl rode porto
2 dl bruine fond
1 el honing
1 bakje frambozen
400 gr rijst
2 sjalotten
2 el cashewnoten
2 eendenborstfilets
peper - zout
boter

Bereiden:

Doe de rode port bij de fond en laat tot de helft inkoken. Voeg er dan een lepel honing en de helft van de frambozen aan toe. Bewaar de andere helft voor de afwerking. Kruid de saus met peper en een beetje zout. Doe er een klontje boter bij en mix de saus met een staafmixer. Giet ze door een zeef en laat nog even doorkoken.

Kook de rijst gaar. Snipper de sjalotten fijn en stoof ze in een klontje boter in een pan. Voeg er de cashewnoten en de rijst aan toe. Kruid goed met peper en zout. Bak de rijst, zodat die goed warm is.

Was de paksoi, snij hem in fijne sliertjes, stoof gaar in wat boter en kruid met peper en zout.

Bak nu de eend. Verwijder eerst het vet aan de zijkanten van de eendenborst, maar laat bovenaan nog een mooi stukje vet zitten. Maak twee inkepingen in de vetrand, zodat de warmte tot bij het vlees kan komen tijdens het bakken. Kruid de eend met peper en zout en bak hem in een pan zonder boter. Bak de eend eerst op de vetkant. Het vet zal wat smelten en je zult snel merken dat er voldoende vet in je pan ligt. Bak de eendenfilet aan beide kanten mooi bruin en haal uit de pan. Wikkel de eend in aluminiumfolie en bak ze verder gaar in de oven gedurende 8 minuten op 180 °C. Eend moet mooi rosé gebakken zijn. Haal de eendenfilets uit de oven en snij ze in plakjes.

Dresseer de rijst en de paksoi op een bord. Leg er een paar plakjes eend op en lepel er wat frambozensaus over. Werk af met nog enkele frambozen.

Inspiratie & blog