Custardtaart

Uit het boek Honing
Foto: Kim Lightbody ©

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
500 ml volle room
1 reepje citroenschil
1 laurierblad
150 gr honing
250 gr bloem
2 tl nootmuskaat
125 gr koude boter
0,5 tl vanille-extract
1 ei

Bereiden:

Wrijf de sinaasappelrasp voor het deeg door de suiker. Mix de bloem, suiker, gember en nootmuskaat in een grote kom. Rasp de koude boter bij de droge ingrediënten en wrijf er een broodkruimachtige consistentie van. Als de boter zacht wordt of begint te smelten moet je de kom voordat je verdergaat 10 minuten in de koelkast zetten. Meng de vanille en het ei erdoor, voeg zo nodig nog een drupje water toe en maak er vlug een bal van. Wikkel de bal in plasticfolie, druk hem een beetje plat en leg hem 30 minuten in de koelkast.

Snijd het deeg doormidden en vries een helft in voor een andere keer. Rol het gekoelde deeg uit tot lap met een dikte van 3 mm waarmee je een taartblik van 20 cm met ruim overhangende rand kan bekleden. Drapeer het voorzichtig in het blik en snijd de overhangende rand op 3 cm af. Zet de bodem minstens 30 minuten, maar anders een hele nacht in de koelkast. Verhit de oven tot 200 °C.

Haal de taartbodem uit de koelkast. Knip een stuk bakpapier af dat groot genoeg is om het blik met ruime overhang te bekleden. Maak er een prop van en strijk het glad; de zachte kreukels maken het makkelijker om het deeg te bekleden. Leg het gekreukelde vel papier in het blik en bedek het hele oppervlak met een laag bakparels (of droge bonen). Zet hem 15–20 minuten in de oven, verwijder de parels en het papier en bak hem nog 15–20 minuten, tot het deeg heel licht goudbruin is.

Laat het deeg niet te donker worden; dat gaat ten koste van de smaak. Zet de bodem even aan de kant en verlaag de oventemperatuur tot 160 °C.

Warm de beide soorten room op met de citroenschil en het laurierblad op het fornuis tot 50 °C (ik meet het mijn vleesthermometer… nadat ik

hem heel goed afgewassen heb) en zet van het vuur. Ik kook de room vaak te lang omdat ik me af laat leiden, dus let goed op. Klop eerst de eidooiers en de beide soorten honing in een kom door elkaar en klop vervolgens de warme room erdoor tot het mengsel dik begint te worden. Het zal flink schuimen, maar klop even rustig met de hand om de hoeveelheid schuim te verminderen; dat gooien we namelijk weg. Giet het mengsel door een fijne zeef in een kan, laat het een paar minuten staan en schep het schuim af. Op dit punt kun je het mengsel in de koelkast zetten tot je zover bent, maar je kunt het ook meteen gebruiken (je moet de custard sowieso vanaf kamertemperatuur bakken).

Zet het taartblik op een grote, geribbelde bakplaat. Giet de custard in de bodem en bak de taart 45 minuten tot 1 uur; de custard moet in het midden nog een beetje vloeibaar zijn (extreem lobbig zeg maar). Verhit de grill op de hoogste stand en zet de taart er 5 minuten onder tot er rondom lichte schroeiplekjes op beginnen te komen, maar de pudding nog steeds flink lobbig is. Haal hem onder de grill vandaan en laat hem voor het serveren 1 uur op een rooster afkoelen.

Inspiratie & blog