Crunchy Bourbon peach ribs

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness Brand New BBQ
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 dikbevleesde spareribs
2 el sriracha
4 el zwarte peper, grof gemalen
100 gr boter
400 ml BBQ-saus
100 ml appelsap
100 ml appelciderazijn
100 ml whiskey
100 ml zonnebloemolie
1 tl zout
4 el bladpeterselie, fijngehakt
5 appelrookhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
BBQ met deksel voor indirect grillen, of smoker
stevige pan
kwastje

Bereiden:

Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer totdat deze over de gehele breedte tussen het vlies en het bot zit. Trek deze daarna naar je toe en trek zo het hele vlies van de rack af. Smeer elke rack aan beide zijden lichtjes in met srirachasaus en bestrooi beide zijden van de spareribs gelijkmatig met het zout en de grof gemalen zwarte peper. 

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Voeg de rookhoutchunks aan de kolen toe en leg de gekruide spareribs op het rooster. Gaar de ribben circa 3 uur, waarbij je de ribben elk halfuur nat spuit met Piggy Spray. Verpak de ribben in aluminiumfolie als ze mooi goudbruin van kleur zijn, leg voor je de folie dichtvouwt een klont boter op de ribben. Gaar de ribben met de bolle zijden naar beneden circa 1,5 uur. Prik met een satéprikker in het vlees tussen de botten. Gaat de prikker er met veel moeite in dan is de sparerib nog te rauw, voel je geen enkele weerstand dan is hij te ver gegaard. Een perfecte sparerib geeft een beetje weerstand als je erin prikt. Deze priktechniek vraagt wat oefening maar als je het eenmaal in je vingers hebt hoef je nooit meer een sparerib uit de folie te halen voordat hij gaar is. 

Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een skillet of stevige pan tot 180 °C en frituur hierin de gepofte quinoa tot de olie niet meer bruist. Schep de quinoa uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met wat zout, laat afkoelen en meng met de bladpeterselie. 

Haal de spareribs als ze de juiste garing hebben uit de aluminiumfolie en leg ze terug op de BBQ. Verwarm de Bourbon Peach BBQ Sauce en kwast ze hiermee in. Laat enkele minuten op de BBQ liggen om de saus aan de ribben te hechten. Strooi op het laatste moment de krokante quinoa over de ribben en serve with a smile.

Inspiratie & blog