Crème brulée uit de stoomoven met chocoladekroepoek

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme - Goud

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr room
100 gr suiker
100 gr eidooiers
200 gr tapiocabloem
20 gr cacaopoeder
30 gr suiker
160 gr water
5 gr bakpoeder
115 gr room
60 gr suiker
35 gr Frangelico likeur
150 gr pure chocolade

Bereiden:

Maak de crème brulée:

Breng de room samen met 50 gram suiker en het merg van een vanillestokje in een steelpannetje op het vuur tot aan het kookpunt.

Klop de eidooiers samen met de resterende 50 gram suiker wit. Voeg hier de warme room aan toe en klop los. Giet het warme mengsel in schaaltjes en bedek ze met een laagje plasticfolie. Plaats ze gedurende 30 à 35 minuten in de stoomoven op 98 graden. 

Maak de kroepoek: 

Mix alle ingrediënten in de Thermomix op hoge snelheid tot een mooie gladde massa. Rol de massa uit tussen 2 plastic vellen met behulp van een rolstok tot ongeveer 3 mm dik. Verwijder het plastic en stoom op een siliconen mat in de oven gedurende 8 minuten op 100°C. Laat in de oven drogen bij 80°C gedurende 2 uur. Breek in stukken en frituur in de olie op 180°C.

Maak de chocoladesaus:

Breng de room samen met de suiker en de Frangelico likeur tot aan het kookpunt. Giet de warme massa vervolgens op de chocolade en roer tot een gladde saus.

Serveren:

Haal de crème brulées uit de stoomoven en laat ze even afkoelen. Bestrooi ze met een dun laagje rietsuiker en brand ze af tot je een mooi laagje goudbruine karamel hebt. Leg er de chocoladekroepoek bovenop en serveer met de chocoladesaus. 

Met dank aan

Miele

Inspiratie & blog