Citruscrumble met crème van citroen

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 citroenen
250 g water
500 g rietsuiker
1 fijngesneden bos verse munt
2 fijngehakte stengels citroengras
1 citroen (sap)
1 limoen (sap)
20 g rum
175 g citroensap
200 g suiker
275 g eieren
8 g puddingpoeder
5 g gelatine, geweekt in koud water
100 g boter, op kamertemperatuur
90 g bloem
100 g boter, op kamertemperatuur
100 g kristalsuiker
90 g amandelpoeder
60 g feuilletine (fijngemalen ijshoorntjes)
1 snuifje zout
2 tl zeste van citroen
2 tl zeste van sinaasappel
200 g kristalsuiker
35 g water
140 g eiwit
80 g kristalsuiker
voor de afwerking: fijngesnipperde munt
reepjes citroen
extra: keukenmachine
brandertje

Bereiden:

Maak de gekonfijte citroen:

Breng de suiker en het water aan de kook. Voeg er citroengras, de geraspte limoenschilletjes, de limoenparten en de munt aan toe. Giet er de rum bij en roer goed door. Doe er de citroenpartjes bij en neem de pan van het vuur. Laat afkoelen, dek de pan af met plasticfolie en zet vervolgens in de koelkast. Laat de citroen 24 uur konfijten.

Giet dit mengsel vervolgens door een zeef. Hou de citroenen en de siroop apart voor de afwerking.

Maak de citroencrème:

Breng citroensap en suiker aan de kook. Klop in een aparte kom de eieren en et roompoeder op stevig op. Voeg 1/3e van de warme vloeistof aan het eimengsel toe onder voortdurend roeren. Giet deze massa terug in de pan. Zet de pan terug op het vuur en laat de crème, onder voortdurend roeren, opwarmen tot 85 °C.

Neem de pan van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine door. Spatel deze crème in een plat recipiënt en laat afkoelen in de koelkast tot 35 - 37 °C. Mix er met een handmixer de zachte boter in stukjes door tot alle boter is opgelost. Lepel de crème in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Maak de citruscrumble:

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine en verdeel het deeg in rotsjes over een bakplaat. Rasp er wat zeste van citroen en sinaasappel over en bak 15 minuten in de oven op 150°C. Laat de crumble afkoelen en uitharden.

Maak de meringue:

Kook het suikerwater op tot 118°C. Klop het eiwit met de suiker op in de keukenmachine en breng voor het dresseren over in een spuitzak.

Serveren:

Verdeel per bord 4 stukjes crumble en gekonfijte citroenpartjes, spuit er de crème en meringue in dotjes tussen. Werk af met reepjes munt en citroen en kleur met een brandertje.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog