Chocolate pecan pie

Een recept van Jord Althuizen uit het boek Smokey Goodness Brand New BBQ
Foto: Remko Kraaijeveld ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 tl zout
45 gr ijskoude boter, in kleine blokjes gesneden
65 gr vegetable shortening (plantaardige vet, merk Crisco)
60 ml ijswater
3 el bloem
1 el cacao
3 eieren
160 gr light corn syrup (maïssiroop, eventueel vervangen door keukenstroop)
2 el boter, gesmolten
1 vanillestokje, het merg
0,5 tl zout
150 gr pecannoten
300 gr kristalsuiker
100 ml water
8 el crème fraîche
gietijzeren pan, skillet of gietijzeren bakblik
deegroller
BBQ met deksel voor indirect grillen
zesteur kwastje

Bereiden:

Meng voor het deeg bloem en zout en voeg hier de boter en shortening aan toe. Mix met twee vorken goed door tot het deeg uit korrels van erwtgrootte bestaat. Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe terwijl je het deeg tot een bal kneedt. Bestuif je werkblad met bloem, kneed het deeg door tot je een mooie deegbal hebt die niet meer plakt. Pak in plasticfolie en laat circa 2 uur in de koeling rusten. 

Vet je bakvorm in (zoals een gietijzeren pan of skillet) of gebruik bakpapier om de pan te bekleden. Haal het deeg uit de koeling, rol uit tot een dunne plak van 3 mm dik en bekleed je bakvorm. 

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Meng voor de vulling alle ingrediënten in een grote mengkom goed en vul de taart hiermee. Bestrooi met de pecannoten en bak circa 45 minuten af in de BBQ tot de taart in het midden gaar is maar nog licht plakt. Als de taart te snel te donker kleurt dek je hem gauw af met wat aluminiumfolie. 

Laat, terwijl de taart bakt op de BBQ, twee derde van de suiker in het water smelten in een pan op laag vuur. Maak met een zesteur lange krullen van de sinaasappelschil en laat deze kort meekoken. Haal ze eruit, rol ze door de resterende suiker en zet opzij. Laat het suikerwater verder inkoken tot er een karamelkleur ontstaat. Knijp het sap uit de sinaasappel en voeg het toe aan de karamel. 

Als de taart gaar is haal je hem uit de BBQ. Kwast, terwijl de taart en de karamel nog warm zijn, de bovenkant van de taart in met de sinaasappelkaramel. Laat afkoelen en serveer met crème fraîche en de gesuikerde sinaasappelzeste.

Inspiratie & blog