Cannoli Siciliana

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in De Eregast 2
Foto: Kaat Bosch ©

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 eieren
5 gr cacaopoeder
30 gr reuzel
20 gr suiker
60 gr marsala
1 snuifje zout
1 kg ricotta
130 gr suiker
1 el rode wijn
1 bloedsinaasappel, de zeste
1 tl kaneel
2 el geraspte chocolade
1 ei, geklutst
200 gr pistachenoten
2 el geraspte chocolade
enkele reepjes gekonfijte citroen, in kleine blokjes
4 bollen Missault meloensorbet
1 gedroogde zwarte limoen

Bereiden:

Voeg alle ingrediënten voor het cannoli deeg samen in de kom van de keukenrobot. Kneed tot een stevig maar soepel deeg, gebruik hiervoor de deeghaak. Kneed nog even verder op het aanrecht met de hand en vorm het deeg tot een bol. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten. 

Laat de ricotta een nachtje uitlekken in een zeef en duw de kaas vervolgens ook door de zeef om hem nog fijner te maken. Doe de ricotta in een kom en meng met de suiker, de ode wijn, de zeste van bloedsinaasappel, de kaneel en de geraspte chocolade. 

Snijd het cannolideeg in stukken en haal het door een pastamachine om het mooi glad en dun te maken. Stans met een ovaal uitsteekvormpje het deeg uit. Vouw de deeglapjes rond ijzeren cannolistaafjes en plak ze toe met wat losgeklopt ei. Bak nu de cannoli in een friteuse op 180 graden gedurende 4 à 5 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Verwijder, wanneer de cannoli zijn afgekoeld, de ijzeren staafjes. 

Serveren:

Rooster de pistachenoten in een droge pan op het vuur en hak ze daarna fijn. Doe de vulling van ricotta in een spuitzak en vul elke cannoli op. Dip de uiteindes van de cannoli langs één kant in de geraspte chocolade en langs de andere kant in de gehakte pistachenoten. Snijd de limu shirin in kleine blokjes. Spuit een toefje vulling op de cannoli en leg hierop enkele blokjes van de gekonfijte citroen. Neem enkele borden en spuit hierop een klein toefje vulling, plaats de cannoli hierop, zo blijven ze recht liggen. Werk nog af met de geraspte zwarte citroen en een bolletje meloensorbet alvorens te serveren. 

Met dank aan

KitchenAid Missault

Inspiratie & blog