Cake met aardbeien

Cake met aardbeien
Een recept van njam! chef Roger van Damme

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
zachte boter en bloem voor het bakblik
4 vanillestokjes
4 cl melk
220 g zachte boter
270 g amandelpoeder 100% (gezeefd)
50 g geklaarde boter (vloeibaar)
200 g bloemsuiker (gezeefd)
100 g eierdooiers
55 g eieren
145 g eiwit
60 g kristalsuiker
130 g gezeefde bloem
Afwerking
Aardbeienconfituur
Recept afdrukken

Bereiden:

Boter een cakevorm in en bestuif met bloem. Snij de vanillestokjes open en schraap er met een scherp mesje het merg uit. Breng de melk aan de kook. Voeg er het vanillemerg en de stokjes aan toe. Haal de pan van het vuur, dek de pan af en laat gedurende 30 minuten trekken. Meng gedurende 10 minuten de 220 g boter in een keukenrobot met een platte deeghaak tot een luchtige crème.

Voeg het amandelpoeder toe en meng luchtig. Vervang de deeghaak door een klopper. Voeg er geleidelijk de geklaarde boter bij. Strooi er vervolgens de bloemsuiker bij en voeg beetje bij beetje de eidooiers en daarna de eieren toe. Laat het mengsel gedurende 2 minuten luchtig kloppen.

Zeef de melk en voeg toe aan het beslag. Klop het eiwit ondertussen op in een vetvrije kom. Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe als het eiwit schuimig en wit wordt. Spatel het opgeklopte eiwit met de hand onder het beslag en spatel er vervolgens de bloem door.

Doe het beslag in een spuitzak en vul de cakevorm tot ongeveer de helft. Doe wat aardbeienconfituur in de cakevorm en vul de vorm verder met het overige beslag. Vul het blik nooit verder dan 2/3.

Verwarm de oven voor op 160°C. Bak de cake gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Garneer met de aardbeienconfituur.