Cake met aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
zachte boter en bloem voor het bakblik
4 cl melk
220 g zachte boter
50 g geklaarde boter (vloeibaar)
100 g eierdooiers
55 g eieren
145 g eiwit
130 g gezeefde bloem
Aardbeienconfituur

Bereiden:

Boter een cakevorm in en bestuif met bloem. Snij de vanillestokjes open en schraap er met een scherp mesje het merg uit. Breng de melk aan de kook. Voeg er het vanillemerg en de stokjes aan toe. Haal de pan van het vuur, dek de pan af en laat gedurende 30 minuten trekken. Meng gedurende 10 minuten de 220 g boter in een keukenrobot met een platte deeghaak tot een luchtige crème.

Voeg het amandelpoeder toe en meng luchtig. Vervang de deeghaak door een klopper. Voeg er geleidelijk de geklaarde boter bij. Strooi er vervolgens de bloemsuiker bij en voeg beetje bij beetje de eidooiers en daarna de eieren toe. Laat het mengsel gedurende 2 minuten luchtig kloppen.

Zeef de melk en voeg toe aan het beslag. Klop het eiwit ondertussen op in een vetvrije kom. Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe als het eiwit schuimig en wit wordt. Spatel het opgeklopte eiwit met de hand onder het beslag en spatel er vervolgens de bloem door.

Doe het beslag in een spuitzak en vul de cakevorm tot ongeveer de helft. Doe wat aardbeienconfituur in de cakevorm en vul de vorm verder met het overige beslag. Vul het blik nooit verder dan 2/3.

Verwarm de oven voor op 160°C. Bak de cake gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Garneer met de aardbeienconfituur.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog