Brusselse chocoladewafels met zure room

Foto: Haarala Hamilton ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
80 gr boter
3 eieren
3 peperkorrels
60 gr fijne suiker
1 snuifje zout
50 gr ongezoet cacaopoeder
8 gr bakpoeder
400 ml volle melk
150 gr zure room
kaneel

Bereiden:

Smelt 70 gram van de boter in een kleine pan op heel laag vuur en laat afkoelen.

Scheid de eieren, schraap het merg uit het vanillestokje en maal de peperkorrels in een vijzel fijn. Doe de eidooiers met de suiker, het vanillemerg, de peper en een snufje zout in een kom, en klop ze met een garde luchtig en schuimig.

Zeef de bloem met het cacaopoeder en bakpoeder in een kom. Klop de afgekoelde gesmolten boter er met een garde door zodat er geen klontjes in komen. Voeg het eidooiermengsel toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.

Klop de eiwitten met een handmixer tot er zachte punten op blijven staan en spatel ze door het beslagmengsel.

Verhit het wafelijzer intussen op matig-laag vuur, of zet een elektrisch ijzer op medium. Vet de platen licht in met boter.

Schep het beslag met een soeplepel in een ovaal op het hete wafelijzer en druk hem meteen dicht. De hoeveelheid beslag is afhankelijk van de maat van het wafelijzer, dus check de gebruiksaanwijzing. In Belgische wafelijzers gaat doorgaans wat meer beslag dan in standaard ijzers.

Bak de wafel op het fornuis ongeveer 3–4 minuten per kant, of iets langer als je hem extra goudbruin en krokant wil. Lees bij een elektrisch wafelijzer de gebruiksaanwijzing. Haal de wafel uit het ijzer wanneer hij krokant en gaar is. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Serveer de wafels meteen, met de crème fraîche en een snufje kaneel.

Inspiratie & blog