Zomerse barbecuegerechten met Yakinku, Kamado & Shichirin

In De Zomerkeuken brengen enkele njam!-chefs de zomer tot in je bord. Ze gaan namelijk aan de slag met YAKINIKU-toestellen en maken heerlijke, zomerse gerechtjes klaar. Ontdek ze hier!

© Pieter D'Hoop

YAKINIKU is geboren uit passie voor vuur en grillen in combinatie met de mooie & verfijnde Japanse cultuur. De naam YAKINIKU is ook afkomstig uit het Japans en betekent gegrild vlees. Het assortiment van YAKINIKU bestaat uit 5 kamado modellen. De XLARGE, LARGE, MEDIUM, COMPACT en de MINI. De doorsnede van deze modellen lopen uiteen van 11” tot 22”, zo is er voor iedereen een YAKINIKU beschikbaar. De twee kleinste modellen kunnen heel gemakkelijk op tafel gezet worden en het 13” model is zelfs voorzien van een handig camping onderstel. De grotere modellen zijn standaard voorzien van een RVS onderstel en bamboe zijtafels. Deze modellen kunnen uiteraard ook zonder onderstel besteld worden om zo mooi een buitenkeuken te realiseren. Daarnaast zijn er nog 2 tafelmodellen, de Shichirin. Deze is uitgevoerd als rond of rechthoekig model. Afhankelijk of jij liever gaat voor Yakitori of Teppanyaki is dit de vorm die bij jouw past. Lees snel verder en beleef de wereld van de Kamado en Shichirin. 

© Pieter D'Hoop

“Beefing up the people”, het motto van de Japanners. Mensen met eten bij elkaar brengen en eenvoudig grillen op een traditionele Japanse grill. Een mooie zomeravond gezellig met familie en vrienden bij elkaar. De tafel gevuld met lekker eten en grillen maar. Een heerlijk avondvullend programma waarbij uw gasten kunnen genieten van een zomergourmet. 

De Shichirin is gemaakt van keramiek met quartz, cordieriet en afgebakken op hoge temperatuur. Hierdoor wordt deze Shichirin een echte krachtpatser. De grill is gemakkelijk schoon te maken door de geglazuurde buitenkant. Het toestel is enkel buiten te gebruiken met briketten, zelf-ontbrandende briketten of houtskool. De Japanners gebruiken binchotan houtskool, het zwarte goud van Japan waardoor extreem hoge temperaturen behaald kunnen worden. Een echte Yakitori grill behaalt een temperatuur van 900+ graden. 

Naast het gebruik als Yakitori grill (met spiesen en bars) kan men op de ronde grill, die standaard geleverd wordt met een rooster, ook een Teppanyaki plaat verkrijgen als accessoire. Kortom de hele Japanse keuken in 1 apparaat (ook wel Konro of Hibachi genoemd). De shichirin wordt gebruikt in zowel de professionele keuken als in de tuin. De YAKINIKU Kamado is ontwikkeld naar traditioneel Japans model. De ovale vorm van de kamado zorgt voor een optimale hete lucht circulatie. De toevoer van de zuurstof kan nauwgezet gecontroleerd worden door twee luchtschuiven. Deze combinatie zorgt ervoor dat je altijd de gewenste temperatuur instelt en dus altijd de baas bent over je YAKINIKU. Je schroeit makkelijk een steak aan de buitenkant dicht om hem vervolgens op lagere temperatuur verder te laten garen. De YAKINIKU is gemaakt van 33 mm dik keramiek in combinatie met cordieriet zodat de hitte optimaal wordt vastgehouden. Het voordeel hiervan is dat het houtskool verbruik 50 tot 70 procent lager is ten opzichte van een open barbecue, waar zuurstof vrij spel heeft. 

© Pieter D'Hoop

Van 30 graden koud roken tot 300 graden pizza’s bakken, het is allemaal mogelijk. In combinatie met verschillende accessoires ben je in staat om zowel rechtstreeks boven het vuur te grillen als indirect een bbq oven te creëren. Door de maateenheden op de luchtschuif kan je de juiste temperatuur instellen. Daarnaast kan je door het woodchipper-gat op elk moment rookhout of andere smaakstoffen toevoegen aan je bereiding. Veel sterrenchefs hebben de YAKINIKU omarmd en op de kaart gezet. De precisie in combinatie met de flexibiliteit is wat de YAKINIKU een echte alleskunner maakt. Iedereen kan met de YAKINIKU een ware topchef worden! 

Kijk hier voor recepten, inspiratie en producten en beleef de mogelijkheden!

Lees ook...