Wegdromen naar… Thailand (op reis én in de keuken)

We kunnen eindelijk terug ver reizen. Ook al zijn er nog steeds veel regels en komt er vaak wat rompslomp bij kijken, de meeste grenzen zijn ondertussen terug open en daar worden de (culinaire) reizigers – zoals wij – meer dan gelukkig van! Wij vatten de koe graag bij de horens en boekten dan ook snel onze tickets naar tropische oorden en exotische gerechten. En waar vind je die twee zaken in overvloed? In Thailand, natuurlijk! Het land van de glimlach biedt veel meer dan mooie stranden en prachtige natuur. Het eten is voor velen het hoogtepunt van de reis en ook het hotelaanbod is er fantastisch. Vandaag belichten we enkele culinaire hoogtepunten van een reis naar Thailand… en brengen we Thailand naar jouw keuken.

Seafood in Zuid-Thailand

Zuid-Thailand is vooral bekend voor de prachtige stranden. Terecht, maar ook het eten is hier fantastisch. De keuken is er pikanter dan in de rest van het land en door de nabijheid van de oceaan wordt er veel vis gegeten. De curries zijn er voor veel Westerlingen iets te pikant, maar toch raden we je aan om bijvoorbeeld de Gaeng Tai Pla, een curry op basis van gedroogde pepers, laos, kurkuma en kaffir bladeren, zeker eens te proeven. Er zijn bovendien talloze zeer goede restaurant. Onze aanraders (in de buurt van Phuket): 

  • Ta Khai voor een meer verfijnde Thaise eetervaring in de prachtige setting van het Rosewood Hotel. We proefden hier een van de beste Tom Kha Kai soepen die we ooit aten, en ook de Mango Sticky Rice is er fantastisch.  
  • Mor Mu Dong voor de lokale keuken en speciale visbereidingen, zoals de met worst opgevulde makreel of de salade van zeevruchten.
  • Ook bij Nam Yoi kan je terecht voor een typische Thaise eetervaring met een grote diversiteit aan gerechten. 

Streetfood in Chiang Mai

Chiang Mai is de hoofdstad van de Thaise provincie Chiang Mai en de bekendste stad in Noord-Thailand. Het is een gemoedelijke en naar Thaise normen relatief rustige stad die zeker een paar dagen van je tijd waard is. Vanuit Chiang Mai kan je bovendien verschillende fantastische trips boeken, zoals een bezoek aan prachtige tempels, de hoogste berg in Thailand (zie hieronder), natuurparken, raften en veel meer. Maar hét hoogtepunt van een bezoek aan Chiang Mai is voor velen het streetfood. De verschillende markten (waarvan de grootste in het weekend plaatsvinden) zijn een uitstekende plek om de lokale gerechten te proeven. Daarbij mogen volgende bereidingen absoluut niet ontbreken:  

  • Khao Soi. Dit is het bekendste gerecht van Chiang Mai en bestaat uit een licht pittige currysoep op basis van kokosmelk met noedels en krokante noedels bovenop. Je kan Khao Soi meestal bestellen met kip, varken of rund. Khao Soi Lung Prakit is het favoriete restaurant van de lokale bevolking voor dit gerecht. Wij proefden er de versie met kip en kunnen bevestigen: dit gerecht moet je geproefd hebben!
  • Sai Oua: Sai Oua zijn zeer grote opgerolde worsten die je zowat op elke straathoek en vooral op elke markt in de stad ziet. De worsten worden op smaak gebracht met een mix van Thaise specerijen en kruiden zoals chili, citroengras, kaffir limoenblaadjes en laos en vervolgens gegrild. Let wel op, ze kunnen zeer pikant zijn.
  • Gebakken kwarteleitjes: de straatverkopers bakken deze kwarteleitjes op een grote ronde bakplaat met tientallen kleine kuiltjes in (een voor elk kwarteleitje). Je kan ze zoet eten, meestal met kokosnootmelk, of hartig met soja en kruiden.
  • Kaeb Moo: Kaeb Moo is krokante varkenszwoerd. Deze lekkernij kan je eten in de plaats van chips of om gerechten een krokante toets te geven.
  • Nam Prik: Nam Prik is de verzamelnaam voor verschillende dipsausen afkomstig uit Noord Thailand. Chili vormt meestal de basis en daaraan worden andere specerijen en groenten toegevoegd. Zo is er de Nam Prik Ong, een rode dipsaus van roergebakken pepers, knoflook, sjalotten, garnalenpasta en gemalen varkensvlees gemengd met cherrytomaatjes en gehakte verse koriander. Heerlijk bij krokante groentjes! 

De durvers vinden op de markten in Chiang Mai ook gefrituurde insecten en zelfs mierenlarven. Deze laatste worden in Chiang Mai gezien als een echte lekkernij en bijvoorbeeld in een soep verwerkt.

The Royal Project bij Doi Inthanon

Op een goed uur rijden van Chiang Mai kan je de hoogste berg van Thailand bezoeken: Doi Inthanon. De berg is 2565 meter hoog en omgeven door een prachtig nationaal park. Daar kan je watervallen en lokale stammen bezoeken, maar ook het Inthanon Royal Project Research Station. Dit project is een onderdeel van het grotere Royal Project, dat werd opgezet door de voormalige Thaise koning om de opiumteelt in de vaak armere bergdorpen te vervangen door andere activiteiten. 

In het Doi Inthanon Royal Project ontdek je verschillende proef- en experimentele marktgewassen, talloze bloemensoorten, een verscheidenheid aan varens en andere planten, verschillende kwekerijen en buitenterrassen. Er is ook een goed restaurant. 

Fine dining in Bangkok

Bangkok is een stad die nooit slaapt… en altijd eet. Je vindt er werkelijk om de tiental meter wel een restaurant, food stall of winkeltje met lekkernijen. Ook de fine dining scene is in deze grootstad fantastisch. Er zijn maar liefst 30 restaurants met 1 of 2 Michelinsterren en 64 restaurants met een Bib Gourmand vermelding. Hieronder vind je enkele van onze favorieten:

  • Côte by Mauro Colagreco. Mauro Colagreco, bekend van zijn driesterrenrestaurant Le Mirazur, opende in 2020 een nieuwe zaak in Bangkok: Côte. Het restaurant is gelegen in het prachtige Capella hotel en je eet er met zicht op de bekende Chao Phraya rivier. Op het menu vind je Frans-Italiaans geïnspireerde, verfijnde bereidingen met af en toe een Aziatisch accent. 
  • Gaa: Gaa is het restaurant van lady chef Garima Arora. Zij serveert verfijnde Indiase gerechten in een modern jasje in een gezellige, sfeervolle setting. 
  • Bij Jay Fai kan je proeven van het allerbeste streetfood mét een Michelin ster. Probeer er zeker de Seafood Noodles en de Crab Omelet. 
  • Bij Sorn kan je terecht voor de meest verfijnde Zuid-Thaise keuken, geserveerd met oog voor detail in een luxueuze setting. 

Thaise delicatessen… bij jou thuis

We sluiten dit artikel graag af met wat hands-on informatie om thuis lekker Thais te koken. Want mits je de juiste ingrediënten in huis haalt, is Thais koken echt niet moeilijk.

Lees ook...