Volg De Smaaktoerist naar Vilvoorde!

Goesting in een roadtrip vol lekkere wendingen? Volg dan Jeroen De Pauw op zijn culinaire reis naar Vilvoorde, de stad vol vibes! Hij fietst er over wonderlijke wegen, proeft van lokale lekkernijen en kookt kort & krachtig met z’n buit in De Smaaktoerist 3.0. 

De industriële Budabrug, het iconische Viaduct en de ultramoderne Salangaanbrug. Stuk voor stuk vertellen deze mastodonten iets over de stad die Jeroen vandaag bezoekt: Vilvoorde. Met de Vilvoordenaar als een echte bruggenbouwer! Jeroen vaart eronderdoor en komt zo de stad binnen. Ook jij kan de Waterbus nemen, met of zonder fiets,  om naar Vilvoorde te varen of omgekeerd tot in centrum Brussel. Zonder geclaxonneer, zonder files, zonder verkeersstress, via het Kanaal Brussel – Schelde. Wist je dat het één van de oudste bevaarbare kanalen van België en zelfs van Europa is. Nog een leuk weetje dat stadsgids Eric aan onze Smaaktoerist Jeroen vertelt: de geuzenaam van de Vilvoordenaar ‘Pjeirefretter’ zou er niet geweest zijn mocht dit kanaal - en de paarden die de boten op het kanaal voorttrokken - niet hebben bestaan. Vilvoorde staat ook bekend als de Zennestad. Nog zo’n groenblauwe ader waar je gezellig langs kan wandelen. Volg bijvoorbeeld deze route. En waarom ook nieeen Visit Vilvoorde picknickmand en proef de geneugten van de stad aan het water.  Je kan een mand met lekkere tapas, brunch of gebak makkelijk bestellen bij deze lokale horecazaken.

Of duik ermee het centrum in en laat – net zoals Jeroen – de urban vibes van Vilvoorde vibreren. Dat zie je in deze aflevering van De Smaaktoerist. Jeroen ruilt de boot in voor zijn fiets en voelt als snel een frisse wind waaien. Dankzij stadsgids Eric ontdekt hij dat Vilvoorde jonger, groener, multicultureler en kunstzinniger geworden is. En ook: kleurrijker! Prachtig bewijs daarvan is de Europabrug, waar je – als je geluk hebt – Rode Duivel en Vilvoordenaar Yannick Carrasco een potje kan zien voetballen. Je vindt er ook een mooie mix van street art, met veel internationaal talent. In totaal heeft Vilvoorde zo’n 70 kunstwerken. Dat maakt dat van de stad een pionier in België. Wil je de murals op eigen houtje spotten, volg dan deze route of download deze app. Hou zeker ook halt bij die van Hyuro. Het werk van de bekende Argentijnse artieste verbeeldt de migratie van de inwoners van de Andalusische stad Peñarroya. Zij kwamen in de jaren zestig naar Vilvoorde om er te werken. De creatie geeft kleur aan een grote grijze muur en heeft een pakkende symboliek. Eric vertelt Jeroen dat één op tien mensen uit het centrum de Spaanse nationaliteit hebben en dat zelfs 50% van alle Vilvoordenaars een andere origine heeft. Vilvoorde is dus veelkleurig! Dat multiculturele karakter proeft Jeroen ook op de markt. Hij vindt het een feest voor alle zintuigen en een beetje Brussel in het klein. 

En dan volgt onze Smaaktoerist de fietsostrade tot aan het Asiat Park. Een plek waar je de vibe van transformatie voelt, veel leven ziet en als je goed luistert, de ravers van het Horstfestival hoort. Want dat vindt ook elk jaar plaats in het Asiat Park. Vroeger was het een militaire site en stevig afgesloten. Nu is het elke dag open voor iedereen en vind je er een klimzaal, een boksclub, jeugdverenigingen, een escape room en zelfs een rolschaatsclub! Het is een alternatieve plek waar creativo’s en ondernemers elkaar vinden. Aangemoedigd door de stad Vilvoorde. Tussen de huurders zitten - gelukkig voor onze Smaaktoerist - ook foodies. Zoals MOK, zij branden er hun koffie. Of Bar Bâtard: zij brouwen er hun bier en bakken er binnenkort ook brood. Nog leuk: ze hebben een coole tuinhal met zonterras waar je in de zomer gezellig kunt blijven plakken en proeven. En dan niet te vergeten: de Spaanse vzw Peñarroya. Zij hebben op Asiat hun clubhuis. Jeroen ontmoet er Dolores en Ingrid, de derde generatie. De dames trakteren hem op een zalig bordje vol Spaanse tapas. Jeroen vult aan met een tostada uit de lokale pizzaoven, kefta van op de grill en gebakken calamares en schelpjes. Heerlijk zuiders en lekker uit het vuistje. 

Ook #fanvanvilvoorde? Het zal wel zijn! Hang er dus zeker zelf De Smaaktoerist uit. Met smaakvolle groetjes van Toerisme Vlaams-Brabant, Visit Vilvoorde- stad vol vibes en Jeroen!

Lees ook...