Sterrenlunch bij Kommilfoo in Antwerpen

Aan sterrentempels is er vandaag in Antwerpen geen gebrek. En dan spreken we zeker niet alleen over de restaurants van onze njam!-chefs zoals Roger van Damme, Johan Segers en Thierry Theys. Ook verschillende andere getalenteerde chefs kookten één of meerdere sterren bij elkaar en zorgen voor gastronomische uitspattingen in ’t Stad. Restaurant Kommilfoo is daar één van. Het restaurant is gelegen aan de Vlaamse Kaai in het centrum van Antwerpen en wordt uitgebaat door chef Olivier de Vinck en zijn vrouw Inger Blancquaert.

Olivier de Vinck is een opmerkelijke ‘self-made’ chef. Hij studeerde af in een economische richting maar ontdekte snel dat het zakenleven hem net iets te saai was. In de tennis- en hockeyclub van Beerschot, waar Oliver zelf ook speelde, ontdekte hij zijn passie voor gastronomie. Hij werd er gevraagd om in de potten te roeren en kookte er - met vallen en opstaan - voor een publiek van veeleisende klanten. Na deze eerste aanraking met de gastronomie liep de chef nog enkele stages in internationale restaurants en spendeerde hij al zijn vrije tijd bij de beroemde Belgische chef-kok Eddy Van Malen. Bij deze chef leerde hij de basis van de klassieke keuken en ontwikkelde hij gestaag zijn eigen signatuur.

Adriaan Van Looy

In 1997 was de tijd rijp voor een eigen uitdaging en nam Olivier samen met zijn vrouw Inger restaurant Kommilfoo over in het centrum van Antwerpen. Het duurde niet lang vooraleer de chef werd opgemerkt en in 2005 werd hij de eerste Kok van België in de gerenommeerde Prosper Montagné wedstrijd. De eerste ster kwam er in 2001 en sinds 2014 heeft Kommilfoo 16/20 in de Gault & Millau gids.

Vandaag genieten de gasten van Kommilfoo van smaakvolle, verfijnde gerechten in een stijlvol kader. De eetzaal is met oog voor detail gedecoreerd en geeft een mooi zicht op de beroemde Vlaamse Kaai. Boven het restaurant is er ook een private dining room die afgehuurd kan worden voor groepen tot 14 personen. Voor de wijnen kunnen gasten beroep doen op de getalenteerde Sommelier Mario Meeuwesen. Mario biedt interessante passende wijntjes tot aan het hoofdgerecht en bekijkt de keuzes voor de kaas en het dessert samen met de gast.

interieur

Chef Olivier de Vinck combineert klassieke en moderne invloeden en kookt vanuit zijn buikgevoel. Omdat hij geen klassieke koksopleiding heeft genoten, durft de chef buiten de lijnen denken. Hij creëert gerechten waarbij de producten herkenbaar in het bord komen en accentueert deze met nationale en internationale toetsen. Zowat het bekendste gerechte van Kommilfoo is de bereiding met melkgeit. Olivier ontdekte dit ingrediënt in het Spaanse toprestaurant El Celler de Can Roca en serveert het al jaren op zijn eigen manier. De geitjes zijn 6 weken oud wanneer ze aankomen in het restaurant. Ze worden verwerkt in een gerecht dat wordt geserveerd in twee delen: het eerste deel is het ribstuk, geserveerd met een kruidige couscous en gekonfijte citroen. Het tweede deel is de schouder, gekookt in een bouillon gedurende 17 uur en vervolgens krokant gebakken, geserveerd met een seizoensgarnituur.

Geit

Het njam!-team proefde tijdens een lekkere lunch onder meer ook nog van volgende gerechten:

Gemarineerde Gillardeau oester, gepekelde makreel en een flan van gerookte makreel, emulsie van kervel, gel van waterkers, vinaigrette van dashi.

Makreel

Duits hertenkalf, gerijpt en licht gerookt, crème van knolselder, in zout-tijmkorst gegaarde knolselder, wildjus

Hertenkalf


In tijm gepocheerde conference peer en zijn ijs, texturen van koffie en van chocolade Valrhona 75%

Peer

 

Wil je zelf ook eens gaan genieten bij Kommilfoo? Reserveer dan snel via www.restaurantkommilfoo.be!

Kommilfoo
Vlaamsekaai 17
2000 Antwerpen
Tel: +32 3 237 30 00

 

Sven van de njam!-redactie 
© Foto's: Adriaan Van Looy 

Lees ook...