Op culinaire ontdekking met de njam!-chefs in Wallonië

In het nieuwe njam!-programma De Chalet genieten njam!-chefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza van een culinaire vakantie in onze Belgische Ardennen. Vanuit hun chalet in Waimes overladen ze de njam!-kijkers met ideeën voor de feesten. Ze bereiden samen haalbare feestgerechten voor ’s avonds, maar ook ontbijt, lunch en aperitief komen aan bod!  Hun bereidingen gaan van culinair tot no-nonsense, maar keer op keer origineel en bovenal overheerlijk! Daarnaast maken de drie vrienden ook tijd voor uitstapjes. Benieuwd welke (culinaire) pareltjes in Wallonië zeker de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen? We inspireren je graag!

Lekker om te proeven

Brouwerij van Bellevaux

De brouwerij van Bellevaux verwelkomt je in het hart van de Oostkantons voor een gezellig Ardens bierproefmoment. Deze familiale microbrouwerij op een voormalige boerderij nodigt je uit om de verschillende fases van het productieproces van ambachtelijke bieren van hoge gisting te ontdekken, zoals de Blonde, de Brune, de Blanche, of de Malmedy Triple. Je kan al deze bieren ter plaatse proeven, in de gezellige herberg.

Daarnaast kan je hier ook gerechten eten die gemaakt zijn van regionale producten, zoals kazen op basis van rauwe melk, fijne vleeswaren uit Malmedy, gerookte forel uit Ondenval... een perfecte combinatie van een bier en een gerecht.

Heb je zin in een weekend vol smaken in de Oostkantons? Eén adres: de Brouwerij van Bellevaux!

Bakkerij Dijan

Bakkerij Dijan biedt heerlijke producten aan, waaronder de bekende "baisers" van Malmedy, die je kan meenemen of waar je ter plaatse kan van smullen.

Deze bakkerij verkoopt typisch Waalse en Duitse producten en beschikt ook over een zaaltje waar je rijsttaarten en bosbessentaarten (in het bosbessenseizoen), of de bekende "baisers" van Malmedy kan proeven. Je kan natuurlijk ook met deze heerlijke producten langs de kassa passeren en ze meenemen naar huis.


Verder vind je in de buurt de Paardenfokkerij en –melkerij Ferme Kessler in Büllingen – de Ardense ham van Montenauer in Amel - Deegwaren van Gaby's Nudelküche in Amel - Gerookte forel van La Truite d'Ondenval - Fromagerie Le Valèt in Waimes en het Museum van Chocolatier Jacques in Eupen waar je heerlijke chocola kan kopen aan zeer democratische prijzen.

Nog meer lekkere adresjes vind je in de brochure ‘Smullen in Wallonië’ die je hier kan downloaden.


Leuk om te doen

Het Malmundarium

Het voormalige Benedictijnerklooster is het toeristische en culturele hart van Malmedy geworden: 'HET MALMUNDARIUM'

Herinneringen, kunst, geschiedenis en cultuur... Dit mag je niet missen! Op een oppervlakte van 3000 m², krijgt de bezoeker een waaier aan mogelijkheden om het verleden en het heden van Malmédy en omstreken te leren kennen. Het concept is naar wens multifunctioneel, vernieuwend, interactief of ludiek. Er is dus voor elk wat wils: families, senioren, scholieren...

 Kasteel Reinhardstein

In het hart van de Oostkantons en de Hoge Venen ontdek je een 14de-eeuws kasteel op een hoge rots boven de stad Ovifat. Het kasteel Reinhardstein werd in 1354 gebouwd door Renaud de Waimes en was de woning van vele families: de Nesselrodes, de Nassaus en tot slot de graven van Metternich, die er meer dan drie eeuwen als leenheren verbleven.

Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel volledig vernield en vervolgens in 1969 volledig heropgebouwd. Vandaag de dag doet het dienst als museum. Ontdek er wapenrustingen, wapen- en hellebaardcollecties, wandtapijten en meubilair van toen.

Baugnez 44 Historical Center - Museum van de Slag om de Ardennen

Het museum Baugnez 44 Historical Center wordt beschouwd als een van de mooiste musea van de Slag om de Ardennen. De verschillende grote operaties worden er uit de doeken gedaan, 16 scènes werden gereconstrueerd en 120 vitrines staan er opgesteld. Verschillende unieke stukken ter wereld die te maken hebben met het bloedbad van Baugnez/Malmedy zijn tentoongesteld. Een onvertoonde archieffilm van 25 minuten wordt geprojecteerd. Twee ruimtes, uitgerust met een geluids- en lichtsysteem dompelen je opnieuw onder in de periode van de winter van 1944.

Meer info? www.walloniebelgietoerisme.be


 

Lees ook...