Ontdek de Nigeriaanse keuken

Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Nigeriaanse keuken!

Wie de foodtrends ook maar een beetje in de gaten houdt, weet dat de Nigeriaanse keuken aan een flinke opmars bezig is. Met sterrenzaken als Okiyi** (Londen) en topchefs als Nicolas Aquaa krijgen we steeds vaker een glimp van wat die keuken allemaal te bieden heeft. Reden genoeg om daar eens in te duiken.

Nigeriaans eten in een notendop

Mede dankzij koloniale invloeden van de Engelsen en de Portuguzen bestaat traditioneel Nigeriaans eten uit rijst, aardappelen, grillgerechten en kip. Ook India drukte haar stempel op de nationale keuken; het gebruik van hete pepers en specerijen zijn daar illustratie van. 

Dit samen heeft geleid tot een gevarieerde keuken met een liefde voor inheemse ingrediënten als okra, paprika, zwarte peper, eieren, knolgroenten en bakbanaan. Ook pinda’s zijn er geliefd in soepen en stoven en daarnaast is ook fufu er niet weg te denken. Deze deegballen van zetmeelrijke vruchten als cassave of yam zijn lekker als neutrale tegenhanger van gepeperde gerechten. 

Interessant is bovendien hoe Nigeriaanse chefs er zaak van maken om elk deel van een dier te benutten. Orgaanvlees is er dan ook gangbaar; kijk dus niet vreemd op als je ter plekke nieren of lever in je soep aantreft. 

Jollof rice: een wereld op zich

Zoals dat gaat met iconische wereldgerechten heerst vaak een landenstrijd: wie was eerst en mag zich het gerecht toeëigenen? Jollof rice vormt daar geen uitzondering op. Het wordt geclaimd door meerdere West-Afrikaanse landen en ieder land maakt ’t weer op zijn eigen manier. 

Hoe dan ook is het waarschijnlijk het bekendste gerecht uit Nigeria. Jollof rice is een rokerig, kruidig gerecht waarbij rijst in een pot op open vuur wordt gekookt. De onderste laag koekt daardoor een beetje aan, dat hoort. Hoewel de verbruinde laag niet bedoeld is om op te eten, draagt ze bij aan de rokerige smaak in de rest van de ingrediënten. Jollof wordt vaak geserveerd met gefrituurde bakbanaan, okra of kip. Ook als ontbijt kan het dienst doen, in dat geval zijn roerei en gekookte yam er lekker bij. 

Nigeriaans streetfood

Mogen we Nigeriaanse foodblogster Atim Ukoh geloven, dan ‘’heeft iedereen een speciaal plekje in zijn hart voor Nigeriaans streetfood’’. Hoewel het aanbod verschilt van stad tot stad, vind je overal in het land wel kraampjes met zelfgemaakt eten. Kinderen zijn dol op de zoete lekkernijen als puff puff (gefrituurde deegballetjes), volwassenen kunnen hun hart ophalen met hartige snacks als geroosterde mais of yam. 

Ook suya is er populair: dat zijn vleesspiesjes die een specifiek kruidenjasje (yaji) krijgen voor ze de barbecue opgaan. Die kruidenmix kan lichtjes variëren, maar grosso modo bestaat ‘ie uit gemalen pinda’s, cayennepeper, ui, knoflook, gember, kurkuma, zout, gemalen paprika en koriander. Met Boli wordt dan weer verwezen naar gegrilde bananen en als je akara bestelt, weet dan dat je gefrituurde bonenballetjes kunt verwachten. De lijst is uiteraard nog veel uitgebreider dan dat, maar ga vooral zelfs eens naar het West-Afrikaanse land om dit verder te ontdekken. 

Nigeriaanse soepen

Daarnaast zijn ook Nigeriaanse soepen een cruciaal element van hun eetcultuur. Ze worden van generatie op generatie doorgegeven en worden vaak op tafel gezet bij speciale gelegenheden. Wat de soepen bijna allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat het gaat om stevige, vullende maaltijdsoepen vol textuur. 

Efo riro bijvoorbeeld: een mix van spinazie, tomaten, uien en paprika, geserveerd met rijst, yam en/of vlees. Zo ook Nigeriaanse beef peppersoup: een typisch gerecht om ziektekiemen mee te bestrijden dankzij de combinatie van vlees, hete pepers, gember, knoflook en kruiden. 

Met Ofe Onugbu wordt dan weer soep van ‘bitterleaf’ bedoeld. Dat zijn gekookte bittere bladen die gezelschap krijgen van vlees, kruiden en palmolie. En zo bestaan er nog honderden andere Nigeriaanse maaltijdsoepen die allemaal even hartig, vullend en troostend zijn. 

Wij zijn benieuwd wat de Nigeriaanse keuken nog meer te bieden heeft, en juichen de opmars ervan honderd procent toe. 

Lees ook...