Neuhaus, op en top Belgische chocolade

In het njam!-programma De Smaaktoerist gaat Jeroen De Pauw op bezoek bij Neuhaus. In de Koninginnegalerij in Brussel, de plek waar het allemaal begon, wordt hij hartelijk ontvangen door maître chocolatier Olivier. Hij vertelt Jeroen over de geschiedenis, de revolutionaire ontwikkelingen en de visie van dit op en top Belgische bedrijf.

Het begin..

In 1857 vestigt Jean Neuhaus zich in Brussel en opent er een apotheek in de Koninginnegalerij. Om zijn klanten te verwennen , omhult hij medicijnen met een laagje chocolade, om zo de smaak te verdoezelen. 55 jaar later bouwt Jean Neuhaus Junior verder op het idee van zijn grootvader en vervangt hij de medicijnen door een lekkere vulling. Zijn eerste gevulde chocolaatjes – hij noemt ze pralines – vallen meteen in de smaak en zijn een groot succes. 1912: De originele, Belgische praline zoals wij ze vandaag kennen is geboren. In 1915 vond Jean Neuhaus Jr. een elegante cadeaudoos uit om zijn pralines te beschermen en mooi te presenteren. Het beroemde doosje, ook wel de ‘ballotin’ genoemd, gevuld met verfijnde pralines, zou zo een iconisch onderdeel worden van de Belgische chocoladetraditie.

In de jaren die daarop volgen creëert Neuhaus de ene iconische praline na de andere. Van de ‘Bonbon 13’ en ‘Astrid’, twee tijdloze klassiekers over de ‘Caprice’ en ‘Tentation’ die speciaal voor de Expo ’58 ontwikkeld worden tot de pralines ‘Boudewijn’, ‘Fabiola’, ‘Albert’ en ‘Paola’, die ontworpen zijn als eerbetoon aan onze Koninklijke familie.

Vandaag de dag is Neuhaus gebrevetteerd Hofleverancier van België., werd de Neuhaus chocoladetruffel door Bloomberg (een prestigieus Amerikaans zakelijk magazine) uitgeroepen tot beste ter wereld  en staat het bedrijf wereldwijd bekend voor zijn originele Belgische chocolade.

De Smaaktoerist

In de Smaaktoerist gaat Jeroen De Pauw aan de slag met twee Neuhaus pralines. Hij maakt een heerlijke chocolademelk met de Criollo, een combinatie van pure chocolade (70% cacao) en botercrème van bittere chocolade. Daarbij serveert hij de Désir, een befaamde Neuhaus praline bestaande uit een geplooid artisanaal en traditioneel nougatinekoekje, met de hand gevuld met een intense donkere ganache van origine chocolade uit Peru (64% cacao) en omhuld met een laagje intense Belgische pure chocolade. 

Bekijk hier de aflevering van De Smaaktoerist waarin Jeroen op bezoek gaat bij Neuhaus.

Lees ook...