Met Roger van Damme naar Noord-Thailand – Deel 1

Dat njam!-chef Roger van Damme - recent nog bekroond tot ‘beste patissier van de wereld’ - een bezige bij is, weten we ondertussen allemaal. Zo laat hij niet alleen fijnproevers genieten van fantastische gerechten in Het Gebaar, ook in het buitenland is Roger meer en meer actief. De njam!-chef gaat regelmatig koken op toplocaties over de hele wereld en reist zelf vaak om nieuwe smaken en ingrediënten te ontdekken. Thailand is een van Roger’s favoriete bestemmingen en dat zowel voor (culinaire) reizen als voor de heerlijke Thaise keuken. In het programma Culinair Thailand kon je Roger vorig jaar al volgen in het ‘land van de glimlach’ en achter het (Thais) fornuis. Roger trok dit jaar terug naar Thailand - dit keer naar het prachtige Noorden - voor nieuwe opnames én een portie culinaire inspiratie.

Voor de opnames van de nieuwe reeks reisde Roger in februari 2018 naar Noord-Thailand en meer bepaald Chiang Mai en Chiang Rai. Hij ging er op zoek naar de leukste culinaire uitstapjes, Thaise ingrediënten en authentieke restaurants. De njam!-redactie trok mee op expeditie en serveert jullie twee smaakvolle reisverslagen aan de hand van de mooiste activiteiten. Het verslag van de volledige reis kunnen jullie binnenkort natuurlijk bekijken op njam!-TV!

Deel 1: Chiang Mai

Night market in Chiang Mai

Thailand staat bekend voor de talloze markten. En dat is in het Noorden niet anders! Elke zondag vanaf 16u kan je in de Thapae Walking Street terecht voor een prachtige en uitgebreide avondmarkt. Je vindt hier honderden gerechten en ingrediënten, kleding, speelgoed en talloze cadeau-ideeën. Voor Roger – en eigenlijk elke chef – een droombestemming! En dat is duidelijk te zien aan de foto’s… 


Cooking Class ‘Thai Breakfast’

‘s Morgens vroeg is eigenlijk de beste tijd om te filmen. En wat is er leuker dan te starten met (het filmen van) een lekker Thais ontbijt? Samen met de Thaise Chef Thongparn van het Anantara Chiang Mai Resort ging Roger aan de slag. De twee chefs maakten aan de rand van de Ping River een soort poffertjes van kokosnoot (kanom krok), een Thaise omelet met verse kruiden en ‘Morning Glory’ (waterspinazie in de wok met look, chili, oester- en sojasaus). Daarbij een vers gemaakt pittig, zoetzuur sapje met passievrucht, galanga, pandang en citroengras. En of onze dag goed gestart was! 

Zelf rijst planten in Chiang Mai

In het prachtige Four Seasons Resort Chiang Mai kan je terecht voor een unieke activiteit: zelf rijst planten. Daarvoor krijg je eerst een "mor hom" (een traditionele Thaise outfit) aangemeten en ga je nadien zelf aan de slag om de rijst te planten. Tijdens de sessie leer je hoe de rijst groeit, hoe vaak men kan oogsten, hoe de baby scheuten gepland en vermeerderd worden en hoe de rijst gedorst wordt. Je steekt er zelf de handen uit de mouwen – en de voeten in de modder – en beleeft gegarandeerd een onvergetelijke en leerrijke sessie! 

Aardbeien in Chiang Mai

De provincie Chiang Mai is ook bekend om haar aardbeien. In deze regio is het immers iets frisser waardoor de aardbeien er beter groeien. De ‘strawberry farms’ zijn door de jaren heen uitgegroeid tot toeristische attracties die vele bezoekers trekken. Op de markten in deze regio zal je trouwens meestal de gedroogde aardbeien zien. Deze heerlijke delicatesse wordt gemaakt door verse aardbeien twee keer met suiker te laten trekken en ze nadien twee dagen te laten drogen. Ze zijn niet te zoet met lichtzure toetsen en een aangenaam plakkerige textuur.

On the road: van Chiang Mai naar Chiang Rai

Je kan van Chiang Mai naar Chiang Rai vliegen, maar het is eigenlijk veel leuker om met de wagen of bus door de heuvels te rijden. Je komt onderweg verschillende interessante bezienswaardigheden tegen:

  • Thaweesin Hotspring: deze natuurlijke geiser en hotspring is een leuke stop om even uit te rusten. Je kan er heerlijk even met de voetjes in het warme water of lekker shoppen aan de kraampjes langs de weg. Maar het leukste vonden wij eitjes koken in de hotspring. Je koopt er bij de lokale bevolking kleine of grote eitjes en kookt deze nadien in kleine houten manden in de natuurlijke hotspring. Even afwerken met soja, en smullen maar!  
  • Wat Rong Khun (de witte tempel): een unieke, volledig witte tempel gecreëerd door de Thaise kunstenaar Chalermchai Kositpipat. Het project werd opgestart in 1997 maar is nog lang niet af! De tempel wordt daardoor soms weleens vergeleken met de Sagrada Familia in Barcelona. De tempel is volledig wit, een verwijzing naar de reinheid van Boeddha. Neem zeker de tijd om de vele prachtige vormen en wezens in en rond de tempel te ontdekken! 
  • Streetfood: honger onderweg? Dat vormt in Thailand nooit een probleem! Langs de wegen kom je gegarandeerd talloze kraampjes tegen met overheerlijke Thaise gerechten. Probeer zeker de ‘classics’ uit het Noorden: Khao Soi, een noedelsoep met onder meer kokosnootcurry, ei en gefrituurde einoedels, en Laab, een pikante salade van kip, varken of paddenstoelen met munt. Maar eigenlijk zijn alle gerechten in deze regio heerlijk! 

Hieronder geven we je tenslotte nog wat praktische informatie mee. Zo kan je direct aan de slag met het plannen van je eigen reis naar Thailand!

Prachtig logeren in Chiang Mai: Het Anantara Resort Chiang Mai

Chiang Mai ligt zo’n 700 kilometer ten noorden van Bangkok tussen het groen en de hoogste bergen van het land. Op deze prachtige locatie, vlakbij het centrum van Chiang Mai, bevindt zich het Anantara Resort & Spa. Het hotel draagt gastronomie hoog in het vaandel en nodigt regelmatig topchefs uit voor een workshop of om voor de gasten te koken. Ook Roger van Damme ging hier al verschillende keren aan de slag in de keuken. De kamers zijn er ingericht in een hedendaagse, warme stijl en het hotel is een ideaal startpunt voor verschillende excursies in de buurt. 

Transport

Vliegen naar Bangkok kan je rechtstreeks vanuit Brussel met Thai Airways, en dat maar liefst 5 keer per week! Meer informatie vind je op deze website.

ให้เร็วที่สุดในประเทศไทย (ofwel: tot snel in Thailand!)

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...