Mediterraans genieten: de 10 lekkerste Mediterrane gerechten van op de njam!-website

Mediterraans genieten kan je in verschillende landen: Italië, Spanje, Griekenland, … maar ook in België! Want via onze blog en de vele recepten op onze website brengen wij de keukens vanuit de hele wereld in je bord. Met de zomer in het land selecteerden we voor dit artikel de 10 heerlijkste Mediterrane gerechten die je gemakkelijk in eigen keuken kan bereiden. Laat het smaken!

1. Pasta Vongole

We starten met een echte klassieker: Pasta Vongole. Dit gerecht neemt je zo mee naar heerlijke warme dagen op een Italiaans terrasje. Beetgare pasta, venusschelpjes, witte wijn, look en kruiden zijn de smaakmakers die van dit gerecht een Mediterranean evergreen maken.

2. Griekse moussaka

Ook uit de Griekse keuken kiezen we voor dit artikel een echt signatuurgerecht: de moussaka. Deze rijke bereiding van aardappelen, gehakt, aubergines, kaas en kruiden is geliefd bij jong en oud en bovendien helemaal niet moeilijk om zelf te maken.

3. Turkse pizza

Uit de Turkse keuken selecteerden we voor jullie deze Turkse pizza. In tegenstelling tot wat velen zouden denken, is pizza zeer populair in Turkije. Of toch zeker deze soort pizza, die ook ‘lahmacun’ wordt genoemd. Het lamsgehakt, de kruiden en de granaatappelpitjes geven de pizza het typisch Mediterraans karakter. 

4. Pizza Nonna met salsiccia, champignons en een eitje

Het zou niet eerlijk zijn om in deze lijst alleen een Turkse pizza op te nemen. Want het is natuurlijk vooral de Italiaanse keuken die bekend staat om de fantastische pizza. Uit het overweldigende aanbod selecteerden wij deze heerlijke Pizza Nonna van njam!-chef Peppe Giacomazza. Een heerlijk krokante bodem, Italiaanse venkelworstjes, mozzarella en een eitje maken van deze pizza een Italiaanse voltreffer.

5. Lamstajine

De keuken uit Marokko staat gekend voor de heerlijke aromaten en de mix tussen hartig en zoet. Het misschien wel bekendste gerecht is de tajine. Deze fantastische stoofpot met lam wordt afgewerkt met heel wat groentjes, rozijntjes voor een zoete toets en een typisch Marokkaanse kruidenmix. 

6. Gevulde auberginerolletjes

Aubergine is een veelgebruikte groente in de Mediterrane keuken. Dat is niet verwonderlijk, want de groente groeit er uitbundig en je kan er in de keuken fantastische zaken mee doen. In dit gerecht worden er van de aubergines rolletjes gemaakt, die gevuld worden met een pittige vulling van kruiden en kokos.

7. Paella mixta

Op naar Spanje. Wanneer wij aan de Spaanse keuken denken, komt paella snel aan bod. Liefst genieten we van deze rijstschotel op een zonovergoten strand, maar thuis kan dat ook prima! Zeker met het recept voor een paella mixta, want die bevat zowel zeevruchten, vlees als kip. Want waarom kiezen als dat niet hoeft, toch? 

8. Brodetto of traditionele vissoep uit Ancona

Een vissoep staat voor veel mensen gelijk aan een echte Mediterrane klassieker. Je kan dan ook in zowat elk Mediterraans land een variant op deze rijke, smaakvolle soep vinden. Wij selecteerden voor deze lijst een versie uit Italië. De hartige soep wordt afgewerkt met onder meer inktvis, gamba’s, mosselen en venusschelpen en doet je zo wegdromen naar een Mediterraans vissersdorpje.

9. Zeebaars in zoutkorst met tartaar van tomaten

We sluiten de lijst af met een rasechte Mediterrane visbereiding: zeebaars in zoutkorst. In dit recept krijgt de in zout gegaarde vis gezelschap van een kruidige tomatentartaar, opgewerkt met look en kappertjes. Veel ‘Mediterraanser’ wordt het niet!

10. Griekse salade met feta

Dat de Mediterrane keuken niet altijd zwaar moet zijn, bewijzen we graag met deze Griekse salade met feta. De salade is zeer eenvoudig te bereiden en bevat niet veel ingrediënten, maar het is daarom wel van essentieel belang dat de ingrediënten van topkwaliteit zijn.

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...